Lahodně kořeněné marocké mleté hovězí maso a datlový tagine

2024-06-26
Delightfully Spiced Moroccan Ground Beef and Date Tagine

Nadýchaný kořeněný marocký hovězí tagine se datlemi

Tento tradiční marocký pokrm spojuje bohaté aromatické chutě hovězího masa s přirozenou sladkostí datlí. Tagine, severoafrický pokrm vařený pomalu při nízkých teplotách, umožňuje kořením vyvinout hlubokou a složitou chuť. Podávané na lůžku nadýchané kuskusu nebo s teplým, křupavým chlebem, je tento pokrm hostinou pro smysly.

Suroviny

  • 500g mletého hovězího masa
  • 12 datlí, vykružovaných a rozkrojených
  • 1 velká cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kostky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (nepovinné pro pálivost)
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/2 šálku drcených rajčat
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé nate
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Postup

  1. Rozehřejte olivový olej v tagine nebo těžkém hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli a osmažte, dokud nezezlutne a začne karamelizovat, asi 5-7 minut.
  2. Přidejte česnek a mrkev a vařte dalších 3-4 minuty, dokud se česnek nestane voňavým.
  3. Zamíchejte mleté hovězí maso, rozdělte ho na malé kousky. Vařte, dokud maso nezezloutne a není již růžové, asi 8-10 minut.
  4. Zamíchejte všechny koření (skořici, kmín, zázvor, kurkumu, koriandr, kajenský pepř) a osolte a opepřete podle chuti. Nechte koření chvíli podusit, asi 1-2 minuty.
  5. Přilijte hovězí vývar a drcená rajčata. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přiklopte hrnec poklicí a nechte vařit jemně asi 30 minut, občas promíchejte.
  6. Přidejte do hrnce datle, přiklopte a vařte dalších 10-15 minut, dokud se datle nezměknou a chutě se nespojí.
  7. Před podáváním ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.

Návrhy na podávání

Tento pokrm krásně ladí s nadýchaným kuskusem, vařenou rýží nebo teplým, křupavým chlebem. Pro dotek luxusu posypte na vrchol opečenými mandlemi nebo sezamovými semínky pro extra texturu.

Užijte si bohaté, exotické chutě tohoto marockého hovězího tagine se datlemi se svými blízkými a zažijte skutečnou kulinářskou cestu.

Don't Miss

Traditional Thai-Style Coconut Curry with Chicken and Vegetables

Tradiční thajské kokosové kari se slepým kuřetem a zeleninou.

Tradiční thajský kokosový kari s kuřetem a zeleninou Toto tradiční
Korean Kimchi Fried Rice: A Flavorful Fusion of Rice, Kimchi, and Savory Ingredients

Korejská Kimchi smažená rýže: Chutná fúze rýže, kimchi a pikantních ingrediencí

Jižanská smažená rýže kimchi: Chutná fúze rýže, kimchi a pikantních