Výborně aromatický parmazán z lilků: Klasické italské jídlo pro potěšení
Parmazán z lilků, též známý jako „Parmigiana di Melanzane,“ je klasické italské jídlo, které kombinuje vrstvy smažených plátků lilku s bohatou rajčatovou omáčkou a rozpuštěnými sýry Parmezán a mozzarella. Každé sousto zachycuje dokonalou rovnováhu krémových, slaných a mírně kyselých chutí, což z něj činí rozkošný zážitek pro vaše chuťové pohárky. Toto pečené jídlo je skvělé jako sýte hlavní jídlo pro večírky, rodinné setkání nebo když prostě potřebujete potěšující pokrm.
Suroviny:
– 2 velké lilky, nakrájené na plátky tloušťky 1/4 palce
– Sůl, na osolení lilku
– 2 šálky strouhanky
– 1 šálek strouhaného parmazánu, rozděleného
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1/2 lžičky česnekového prášku
– 1/2 lžičky černého pepře
– 2 velká vejce, rozmíchaná
– 3 šálky marináry (koupené nebo domácí)
– 2 šálky nastrouhané mozzarelly
– 1/4 šálku nasekaného čerstvého bazalku (volitelné, pro ozdobu)
– Olivový olej, na smažení
Postup:
1. Připravte lilky: Položte nakrájené lilky na plech vyložený papírovými utěrkami. Na obě strany posypte solí a nechte 30 minut odstát, aby se vyšla přebytečná vlhkost. Plátky osušte ubrousky.
2. Předehřejte a připravte: Předehřejte troubu na 190 °C. V mělké misce smíchejte strouhanku, 1/2 šálku strouhaného parmazánu, sušený oregáno, sušený bazalk, česnekový prášek a černý pepř. V další mělké míse rozšlehejte vejce.
3. Obal lilek: Každý plátek lilku namočte do rozšlehaných vajec, poté obalte ve směsi strouhanky, pečlivě přitlačte, aby byl obal rovnoměrný.
4. Smažte lilky: Na velké pánvi rozehřejte cca 1/4 palce olivového oleje na střední ohni. Smažte obalené plátky lilku po částech asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé. Přenesete osmažené plátky na talíř s papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný olej.
5. Sestavení pekáče: Do pekáčové formy o rozměrech 9×13 palců rozetřete tenkou vrstvu marináry. Na omáčku položte vrstvu osmažených plátků lilku. Posypte částí zbývajícího parmazánu a přikryjte mozzarellou. Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Zakončete rovnoměrnou vrstvou marináry a konečným posypáním mozzarelly.
6. Pečte: Pekáč zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 25 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, dokud sýr nebude bublající a zlatavě hnědý.
7. Nechejte odpočinout a podávejte: Nechte jídlo odpočinout 10 minut před podáváním. Podle chuti můžete ozdobit nasekaným čerstvým bazalkem. Parmazán z lilků podávejte teplý s přílohou těstovin nebo křupavým zeleninovým salátem.
Užijte si toto teplé, sýte a neuvěřitelně lahodné Parmazán z lilků, který do vašeho domova přináší kousek Itálie!