Lahodná italská kaponata z baklažánů s pikantní příchutí

2024-06-19
Delicious Italian Eggplant Caponata with a Tangy Twist

Výborná italská kaponata z lilků s pikantní příchutí

Kaponata je tradiční sicilské jídlo z lilků, které nabízí krásnou kombinaci sladkých a pikantních chutí. Tento bohatý zeleninový guláš se obvykle podává jako předkrm nebo příloha a skvěle chutná s křupavým chlebem. Díky středomořským surovinám jako jsou olivy, kapary, rajčata a samozřejmě lilky vás tato receptura přenese přímo na slunečné pobřeží Sicílie.

Suroviny:

– 1 velká lilka, nakrájená na kostičky
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 plechovka (14,5 oz) nastrouhaných rajčat
– 1/4 šálku zelených oliv, vykostěných a nasekaných
– 2 lžíce kapar, opláchnutých a osušených
– 1/4 šálku červeného vinného octa
– 1 lžíce cukru
– 1/2 lžičky sušeného oregána
– 1/4 šálku nasekané čerstvé bazalky
– Sůl a pepř podle chuti
– Nasekaná čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup:

1. Příprava lilky: Nejprve osolte nakrájené lilkové kostičky, abyste odstranili nadbytečnou vlhkost a hořkost. Lilku dejte do cedníku, posypte solí a nechte ji asi 30 minut odstát. Dobře opláchněte a osušte čistým utěrkou.

2. Osmahněte zeleninu: Na velké pánvi si rozpalte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a celer a osmahněte je, dokud nezměknou, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a červenou papriku a vařte dalších 3-4 minuty.

3. Přidejte lilku: Přidejte připravenou lilku do pánve a vařte, dokud nezačne hnědnout a změkčovat se, asi 10 minut.

4. Přidejte rajčata a povařte: Vymíchejte nastrouhaná rajčata, olivy a kapary. Přidejte také červený vinný ocet, cukr a sušený oregáno. Dobře promíchejte a nechte provařit. Snížte teplotu a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud se všechny chutě spojí a zelenina změkne.

5. Ochutnejte a ozdobte: Ochutnejte solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku.

6. Podávání: Přendejte kaponatu do servírovací mísy a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte teplé nebo v pokojové teplotě s křupavým chlebem.

Užijte si tento chutný a pikantní italský recept na kaponatu z lilku, ideální na každou příležitost!

Don't Miss

Warm and Hearty: Rīsu Salāti ar Desu – A Soul-Soothing Rice Salad with Sausage

Teplé a syté: Rýžový salát s klobásou – Duši uklidňující rýžový salát s klobásou

V útulných kuchyních Lotyšska, kde se vůně domácího jídla mísí
Crispy Duck with Hoisin Sauce

Křupavá kachna s hoisinovou omáčkou.

Chřupavá kachna s hoisin omáčkou Chřupavá kachna s hoisin omáčkou