Quinoa a Dýňová Lahůdka s Ořechovým Zvratem
Tato Quinoa a Dýňová Lahůdka je vydatný a chutný pokrm, který kombinuje zdravou výživu quinoa s čerstvou chutí dýně. Plný bílkovin a vlákniny a oživený lahodným ořechovým zvratem, tento pokrm je ideální jako lehký oběd nebo sýtná příloha. Jemné chutě jsou doplněny směsí bylinek a koření, což z něj činí chutný a uspokojivý pokrm.
Suroviny:
– 1 hrnek quinoa
– 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
– 2 střední cukety, nakrájené na kostky
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 hrnku opečených piniových oříšků nebo nakrájených vlašských ořechů
– 1/4 hrnku strouhaného parmazánu (volitelné)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– Sůl a pepř podle chuti
– čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
1. Příprava quinoa:
– Quinou propláchněte pod tekoucí vodou.
– V hrnci přiveďte zeleninový vývar nebo vodu k varu.
– Přidejte quinou, snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte asi 15 minut, nebo dokud quinoa nebude hotová a tekutina vsákne. Prostříkejte vidličkou.
2. Uvaření zeleniny:
– Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
– Přidejte nasekanou cibuli a vařte asi 2-3 minuty, dokud nebude průhledná.
– Přidejte nasekaný česnek a nakrájené cukety a vařte dalších 5-7 minut, dokud cukety nebudou měkké, ale ne rozvařené.
– Vymíchejte sušený tymián a oregano.
3. Kombinace surovin:
– Přidejte uvařenou quinou na pánvi s zeleninou. Dobře promíchejte.
– Zamíchejte citronovou šťávu, opečené piniové oříšky nebo nakrájené vlašské ořechy, sůl a pepř podle chuti.
4. Podávání:
– Pokud používáte, posypte strouhaným parmazánem přes vrch a zamíchejte dokud neroztaje a nespojí se.
– Ozdobte čerstvou petrželí.
– Podávejte teplé.
Užijte si tuto výživnou Quinoa a Dýňovou Lahůdku s Ořechovým Zvratem jako zdravé a chutné jídlo!