Quinoa a dýňový guláš: Pohodlné, syté jídlo s nutričním zákrutem
Tento lahodný a srdcervoucí Quinoa a dýňový guláš je ideální pohodlné jídlo na každou roční dobu. Plný živin jako bílkoviny bohatá quinoa a vitamíny nabité dýňová, tento guláš nejenže uspokojí vaše chuťové pohárky, ale také podporuje zdravou stravu. Je vynikající volbou pro vegany a vegetariány, jelikož poskytuje vyváženou škálu chutí a živin. Podávejte ho jako hlavní chod nebo jako přílohu – nějakým způsobem, tento guláš se jistě stane vaším oblíbeným v domácnosti.
Ingredience:
Zelenina a koření:
– 1 středně velká dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na 1palcové kostky
– 1 hrnek nakrájené mrkve
– 1 hrnek nakrájeného celeru
– 1 středně velká žlutá cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky skořice
– Sůl a černý pepř podle chuti
Obiloviny a tekutiny:
– 1 hrnek quinoa, opláchnutá
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 1 plechovka (14.5 oz) nakrájených rajčat
– 2 hrnky nakrájeného kelu nebo špenátu
Volitelné ozdoby:
– Nakrájená čerstvá petržel
– Šťáva z čerstvého citronu
– Křupavý chléb ke krbu
Instrukce:
1. Připravte zeleninu: V hrnci nebo nizozemském hrnci zahřejte lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte asi 5 minut, dokud nebude průsvitná.
2. Restujte aromatické látky: Přidejte nasekaný česnek, mletý kmín, uzenou papriku, sušený tymián a skořici. Dobře promíchejte a restujte další 1-2 minuty, dokud koření neuvoní svou vůni.
3. Přidejte hlavní ingredience: Přidejte nakrájenou dýni, mrkev a celer do hrnce. Přilijte zeleninový vývar a plechovku rajčat s šťávou. Dobře promíchejte všechny ingredience dohromady.
4. Vařte guláš: Přiveďte směs k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu na simmer, přikryjte hrnec a vařte asi 15 minut, dokud nebude zelenina měkká.
5. Začlenění quinoa: Vmíchejte opláchnutou quinou a dále nechte vařit, přikryté, dalších 20 minut, nebo dokud quinoa nebude plně uvařená a guláš zhoustne.
6. Přidejte zeleninu: Začistěte nakrájený kel či špenát a nechte ho zavadnout do guláše asi 5 minut. Ochutnejte solí a černým pepřem.
7. Podávejte a užijte si: Nalejte guláš do mís a ozdobte nasekanou petrželí a šťávou z citronu podle chuti. Podávejte s křupavým chlebem ke krbu pro kompletní jídlo.
Užijte si tento sytý a výživný Quinoa a dýňový guláš!