Kvašený chléb: Pečivo v uměleckém stylu plné chuti.

2024-06-20
Sourdough Bread: Artisan-Style Bread Bursting with Flavor

Kyselé kváskové pečivo: pečivo v tradičním stylu přetékající chutí

Kyselé kváskové pečivo je druhem pečiva vyráběného pomocí přírodně se vyskytujících bakterií laktobacilů a kvasinek. Na rozdíl od pečiva vyrobeného s pěstovanými kvasinkami má mírně kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou vytvořenou laktobacily. Výroba kyselého kváskového pečiva je dlouhý, ale odměňující proces, který zahrnuje vytváření a udržování živého kvásku, což je kultura mouky a vody, která fermentuje v čase.

Ingredience###:
Na kvásek:

  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 šálku vody (filtrované nebo převařené)

Na pečivo:

  • 1 šálek aktivního kvásku
  • 1 1/2 šálku vody
  • 4 šálky chlebové mouky
  • 2 čajové lžičky soli

Postup###:

1. Vytvořte kvásek:

V misce smíchejte celozrnnou mouku a vodu. Důkladně promíchejte, uvolněně přikryjte látkou a nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Každý den během následujícího týdne vyhoďte polovinu kvásku a nakrmte ho stejným množstvím čerstvé mouky a vody. Kvásek začne bublat a vyvíjet pikantní aroma.

2. Smíchejte těsto:

V velké míse smíchejte 1 šálek aktivního kvásku s 1 1/2 šálku vody. Promíchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a sůl, míchejte, dokud se nevytvoří hrubé těsto. Mísi pokryjte látkou a nechte odpočinout asi 30 minut.

3. Vypracujte a nechte kynout:

Po odpočinku těsto ručně vypracujte na pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude hladké a elastické. Dejte těsto do mísy jemně potřené tukem, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 4-5 hodin. Během tohoto času provádějte každých 30 minut sérii tahů a skládání k vyvinutí struktury těsta.

4. Tvarujte chléb:

Jakmile těsto dokončí svůj první kynut, vyklopte jej na lehce pomoučený povrch. Tvarujte ho do kulatého nebo oválného chleba a dejte ho do košíku na kynutí nebo mísy vyložené pomoučenou látkou. Přikryjte a nechte ho kynout dalších 2-3 hodiny nebo dejte do lednice přes noc.

5. upečte chléb:

Předehřejte troubu na 475°F (245°C) s ve středu stojícím pekáčem. Jakmile je trouba nahřátá, opatrně odstraňte pekáč a přesuňte do něj těsto. Na vrcholu chleba udělejte ostrým nožem řez pro expanzi. Zakryjte poklicí a pečte 20 minut. Odstraňte poklici a pečte dalších 20-25 minut, nebo dokud nebude chléb hluboce zlatohnědý.

6. Nechte vychladnout a užijte si:

Vyjměte chléb z trouby a nechte ho alespoň 1 hodinu vychladnout na drátěné mřížce před krájením. Užijte si bohatou, pikantní chuť vašeho domácího kváskového chleba!

Tímto postupem můžete vytvořit lahodné kváskové pečivo, které stojí za to. Příjemné pečení!

Don't Miss

Baked Teriyaki Salmon: A Delicious and Nutritious East-Asian Inspired Delight

Pečený losos Teriyaki: Lahodná a výživná pochoutka inspirovaná východoasijskou kuchyní

Pečený teriyaki losos: chutný a výživný východoasijský pokrm Tento pokrm
Delicious Citrus-Glazed Duck: A Perfect Blend of Sweet and Savory

Lahodná kachna s citrónovou polevou: Dokonalá kombinace sladkého a slaného

Delikátní kachna s citrusovou polevou: dokonalá kombinace sladkého a kořeněného