Kuřecí Tikka Masala: Vybrání Indických Chutí
Kuřecí Tikka Masala je nadčasové indické jídlo, které je obdivováno po celém světě pro své chutné marinované kuřecí maso vařené v krémové, kořeněné rajčatové omáčce. Spojení jemně uzeného kuřecího masa a aromatických koření vytváří jídlo, které je zahřívající a chutné.
Ingredience
Pro marinádu kuřete:
500g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
1 hrnek bílého jogurtu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce papriky
1 lžička mletého kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička garam masaly
Sůl dle chuti
Pro omáčku:
2 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule, jemně nasekaná
2 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
2 lžíce rajčatové pasty
1 velká plechovka strouhaných rajčat (800g)
1 hrnek smetany ke šlehání
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce papriky
1 lžička garam masaly
1 lžička čili papriky (volitelně, přizpůsobit podle chuti)
Sůl dle chuti
Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
1. Marináda kuřete:
1. V míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu, zázvorovo-česnekovou pastu, mletý kmín, papriku, kurkumu, mletý koriandr, garam masalu a sůl.
2. Přidejte kuřecí kousky a dobře promíchejte, aby bylo maso zcela obaleno marinádou.
3. Zakryjte mísu a vložte do lednice minimálně na 1 hodinu, nebo přes noc pro nejlepší chuť.
2. Příprava kuřete:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Namotajte marinované kuřecí kousky na špejle nebo je uspořádejte na pekáč vyložený alobal.
3. Pečte maso asi 20 minut nebo dokud není uvařené a lehce zatavené. Můžete je také grilovat na grilu.
3. Příprava omáčky:
1. V hrnci rozehřejte olej na středním plameni.
2. Přidejte nasekanou cibuli a smažte do zlatohněda.
3. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a smažte další 2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte rajčatovou pastu a vařte další 2 minuty.
5. Přilijte strouhaná rajčata a nechte směs začít vařit.
6. Přidejte mletý kmín, papriku, garam masalu a čili papriku (pokud používáte). Osolte dle chuti a nechte omáčku vařit asi 10 minut.
7. Přidejte smetanu ke šlehání a nechte omáčku vařit dalších 5 minut, dokud směs nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci.
4. Spojení kuřete a omáčky:
1. Přidejte uvařené kuře do omáčky a dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obalené.
2. Nechte omáčku vařit dalších 5 minut, aby se chutě spojily.
5. Servírování:
1. Ozdobte čerstvým koriandrem.
2. Podávejte teplé s basmati rýží nebo naan chlebem.
Vychutnejte si složité, bohaté chutě kuřecího Tikka Masala a podnikněte kulinářskou cestu indickou kuchyní.