Polévka s kuřecím masem a divokou rýží zpívaná na mírném plameni
Tato srdcervoucí polévka s kuřecím masem a divokou rýží je ideálním pohodovým jídlem, kombinujícím něžné kuře, oříškovou divokou rýži a krémový vývar, který vytváří bohatou a sytou pochoutku. Ideální pro chladné dny nebo útulné večery, tato polévka je nejen chutná, ale také výživná, a stane se oblíbenou ve vaší rodině.
Suroviny:
– 1 šálek divoké rýže, propláchnuté
– 1 libra kuřecích prsou bez kostí a kůže
– 1 cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 3 mrkve, oloupané a nakrájené
– 3 stonky celeru, nakrájené
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 4 šálky kuřecího vývaru
– 2 šálky vody
– 1 bobkový list
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 šálek smetany ke šlehání
– 2 lžíce hladké mouky
– 2 lžíce másla
– Čerstvá petržel, nasekaná (nepovinné, pro ozdobu)
Postup:
1. Ve vyhřívaném hrnci spojte divokou rýži, kuřecí prsa, cibuli, česnek, mrkev, celer, tymián, rozmarýn, kuřecí vývar, vodu a bobkový list. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
2. Zakryjte a vařte na nízkém plameni po dobu 6-7 hodin nebo na vysokém plameni po dobu 3-4 hodin, dokud není kuře úplně uvařené a divoká rýže je měkká.
3. Jakmile je doba vaření dokončená, vyjměte kuřecí prsa z hrnce a rozškrábejte je pomocí dvou vidliček.
4. Na plotně v malém hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Zašlehejte do něj mouku a vařte 1-2 minuty, dokud se nevytvoří těsto, poté postupně zašlehejte smetanu ke šlehání. Pokračujte v vaření, dokud směs nezhoustne a nezbude hladká.
5. Vraťte rozškrábané kuře zpět do hrnce a přidejte směs smetany. Promíchejte, aby byla polévka krémová po celé své délce.
6. Zakryjte a vařte na nízkém plameni dalších 10-15 minut, aby se chutě spojily.
7. Před podáváním odstraňte bobkový list. Pokud si přejete, ozdobte čerstvou petrželí.
8. Podávejte teplé a vychutnejte si vámi připravenou lahodnou polévku s kuřecím masem a divokou rýží!