Kuřecí gumbo polévka: Sytá kajunská eintopf plná chutné lahodnosti
Tato kuřecí gumbo polévka je klasický kajunský pokrm, který spojuje něžné kuřecí maso, kouřovou klobásu a bohatý, chutný vývar dochucený do dokonalosti. Jedná se o pravou komfortní jídlo, které zahřeje duši a potěší chuťové buňky. Ideální pro útulnou večeři, tato gumbo jistě získá srdce vaší rodiny.
Suroviny:
- 450 g kůží očištěná, kostka bez kyčelních stehýnek, nakrájená na kousky
- 450 g uzené klobásy, nakrájené
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 zelený paprika, nakrájený
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1,5 litru kuřecího vývaru
- 1 konzerva (cca 400 g) nakrájených rajčat
- 2 hrnky okry, nakrájené
- 2 lžičky kajunského koření
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- Vařená bílá rýže, k podávání
- 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
- Na ozdobu nasekanou jarní cibulku
Postup:
- V hrnci s těžkým dnem zahřívejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte mouku a neustále míchejte, abyste vytvořili jíšku. Vařte, dokud se jíška nezezlátne, asi 15-20 minut.
- Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a celer k jíšce. Vařte, dokud zelenina není měkká, asi 5 minut. Přidejte nakrájený česnek a vařte další minutu.
- Přidejte kuřecí vývar do hrnce, neustále míchejte, abyste zabránili hrudkám. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na simmer.
- Přidejte nakrájená rajčata, nakrájené okry, kajunské koření, sušený tymián a bobkové listy. Promíchejte.
- Přidejte kuře a klobásu do hrnce. Vařte polévku 45 minut až hodinu, dokud kuře není uvařené a chutě se prolnou. Ochucujte solí a pepřem podle chuti.
- Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Vmíchejte nasekanou petrželku.
- Podávejte gumbo horké přes vařenou bílou rýži, ozdobené na drobné kousky nasekanou jarní cibulkou.