Tex-Mex kuřecí enchilády: Chutná fúze texaské a mexické kuchyně
Tex-Mex kuřecí enchilády spojují to nejlepší z texaské a mexické kulinární tradice. Tento pokrm obsahuje něžné kuřecí maso, zavinuté v měkkých kukuřičných tortillech a zalité bohatou, kořeněnou omáčkou. Enchilády jsou pak posypané rozpuštěným sýrem, který přidává krémovou, slanou kontrastní chuť k pikantním příchutím. Často se podávají s přílohou zmačkaných fazolí a španělské rýže, tyto enchilády jsou sytým jídlem, které nabízí příjemné spojení textur a chutí.
Suroviny:
– 2 šálky nastrouhaného uvařeného kuřecího masa (pro jednoduchost použijte upečené kuře)
– 1 plechovka (10 oz) červené enchiládové omáčky
– 1 plechovka (4 oz) nakrájených zelených jalapeňos
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 šálky nastrouhané směsi mexických sýrů
– 8-10 kukuřičných tortill
– 1 polévková lžíce olivového oleje
– 1 čajová lžička mletého kmínu
– 1 čajová lžička čili papriky
– Sůl a pepř podle chuti
– Nastrouhaná čerstvá koriandr (na ozdobu)
– Zakysaná smetana a plátky avokáda (volitelné, k podávání)
Postup:
1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
2. Připravte náplň: Na velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a vařte, dokud nezměkne a neprosvítí, asi 5 minut. Zamíchejte do uvařeného kuřecího masa, nakrájených zelených jalapeňos, kmínu a čili papriky. Vařte další 2-3 minuty, dokud se všechno dobře spojí a chutě se propojí. Ochutnejte solí a pepřem.
3. Ohřejte tortilly: Aby se tortilly staly pružnými, zabalte je do vlhkého papírového ubrousku a vložte je do mikrovlnky asi na 30 sekund, nebo dokud se neohřejí. Alternativně můžete každou tortillu lehce osmažit na troše oleje, dokud nezměkne.
4. Složte enchilády: Na dno pekáčku o rozměrech 22×33 cm rozetřete tenkou vrstvu enchiládové omáčky. Na každou tortillu dejte pár lžic kuřecí náplně, zavinout je a položte je na dno pekáčku se švem dolů. Opakujte, dokud nejsou všechny tortilly naplněny a uspořádány v pekáčku.
5. Přidejte omáčku a sýr: Zalijte zbývající enchiládovou omáčkou rovnoměrně přes zavinuté tortilly, ujistěte se, že každá je dobře obalena. Posypejte na ně nastrouhaným sýrem.
6. Pečte: Pekáč zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat.
7. Ozdobte a podávejte: Jakmile jsou enchilády už pečené, nechte je chvíli vychladnout. Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte horké s zakysanou smetanou a plátky avokáda, pokud si přejete.
Užijte si své Tex-Mex kuřecí enchilády, lahodné a syté jídlo, které krásně spojuje chutě texaské a mexické kuchyně!