Kuře z Bresse se žlutým vínem a smrkovými hlívami

2024-06-20
Poulet de Bresse au Vin Jaune et aux Morilles (Chicken with Yellow Wine and Morels)

Kuře Bresse au Vin Jaune et Morilles (Kuře s žlutým vínem a hříbkami)

Tento bohatý pokrm pochází z regionu Jura ve Francii, kombinující nejlepší kuře na světě, Kuře Bresse, s bohatými, oříškovými chutěmi Vin Jaune a zemité, luxusní chutí hříbků. Výsledný pokrm je oslavou francouzské gastronomie, která spojuje nejkvalitnější ingredience pro nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Ingredience

Pro Kuře:
– 1 Kuře Bresse (nebo kvalitní krocan z volného chovu), asi 1,5-2 kg
– 2 lžíce nesoleného másla
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti

Pro Omáčku:
– 1 hrnek hříbků (čerstvých nebo sušených)
– 1/2 hrnku suchého bílého vína
– 1 hrnek Vin Jaune (žluté víno z Jura) nebo kvalitní suchý sherry jako náhrada
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1 hrnek crème fraîche (nebo tuhá smetana)
– 1 stroužek šalotky, jemně nasekaný
– 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 polévková lžíce mouky (volitelně, pro zahuštění)
– 2 lžíce nasekané čerstvé petržele

Instrukce

Příprava:
1. Pokud používáte sušené hříbky, namočte je do teplé vody asi 30 minut, dokud nezměknou. Odstředivěte a dejte stranou. Pokud používáte čerstvé hříbky, důkladně je očistěte.
2. Předehřejte troubu na 175°C.

Pro Kuře:
1. Kuře rovnoměrně osolte a opepřete.
2. Na velké troubě s možností použití v troubě rozehřejte máslo a olivový olej na středně silném ohni.
3. Přidejte kuře a zprudka opečte z obou stran do zlatova, asi 5-7 minut na každou stranu.
4. Přenesete troubu do předehřáté trouby a pečte kuře asi 45-60 minut, dokud nedosáhne vnitřní teploty 75°C. Kuře občas polévejte šťávou z pánve.

Pro Omáčku:
1. Zatímco kuře peče, připravte omáčku. Na velké pánvi rozehřejte trochu másla na středním ohni. Přidejte šalotku a česnek a opékejte, dokud nezměknou a neuvoní vůni, asi 2-3 minuty.
2. Přidejte hříbky a vařte, dokud neuvolní vlhkost a začnou hnědnout, asi 5 minut.
3. Přilijte bílé víno, Vin Jaune (nebo sherry) a vývar. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu a nechte 15 minut vařit, dokud se omáčka nezredukuje a nezahustí.
4. Vmíchejte crème fraîche (nebo smetanu) a nechte vařit dalších 5 minut. Volitelně můžete omáčku zahušťovat další lžící mouky, pokud si přejete.

Spojení všeho dohromady:
1. Jakmile je kuře hotové, vyndejte ho z trouby a nechte chvilku odpočívat před krácením.
2. Nařízněte kuře na porce a uspořádejte je na podnos.
3. Omáčku s hříbky polijte přes kuře a ozdobte nasekanou čerstvou petrželí.

Návrh podávání:
– Tento vynikající pokrm podávejte s přílohou ze špenátu, zelených fazolí nebo bramborovou kaší na vsáknutí lahodné omáčky. Sklenka Vin Jaune nebo plné bílé víno je dokonalým doplňkem.

Užijte si tento elegantní francouzský pokrm, který ve každém soustu kombinuje tradici a luxus!

Don't Miss

Parmesan Risotto with Mushroom Medley and Roasted Pine Nuts

Rizoto s parmazánem s houbami a restovanými piniovými oříšky

Římský krém s hříbkovou směsí a restovanými piniovými oříšky Římský
Nutty Vegetarian Quinoa Tabbouleh: A Fresh and Healthy Twist on a Classic Salad

Bláznivý vegetariánský quinua tabbouleh: Čerstvá a zdravá variace na klasický salát

Skořicová vegetariánská quinoo tabbouleh: Čerstvý a zdravý zvrat klasického salátu