Mexické kuře Xacuti: Kořené a chutné tradiční mexické kari
Toto chutné kuřecí kari, inspirované tradičním mexickým jídlem, kombinuje esenci mexických koření s bohatstvím kokosu a celou řadou aromatických ingrediencí, což vám poskytne lahodné jídlo. Ingredience spojují mexickou a indickou kuchyňskou tradici, čímž vytvářejí unikátní a chutný pokrm.
Ingredience:
Pro kořenovou pastu Xacuti:
– 6 sušených červených paprik
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička římského kmínu
– 1/2 lžičky hořčičných semínek
– 1/2 lžičky fenugreekových semínek
– 1 lžička černého pepře
– 1 lžička máku
– 1 polévková lžíce koriandrových semínek
– 5 hřebíčků
– 1 kus skořice o délce 5 cm
– 4 zelené kardamomové lusky
– 1 badyánová hvězda
– 1/2 hrnku nastrouhaného kokosu
– 4 stroužky česneku
– Malý kousek zázvoru
– 2 střední cibule, nakrájené
Pro kuřecí kari:
– 1 kg kuřecího masa, nakrájeného na středně velké kousky
– 2 lžíce oleje
– 2 střední cibule, jemně nakrájené
– 2 rajčata, rozmixovaná
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1 lžička čili prášku
– Sůl podle chuti
– Čerstvé lístky koriandru na ozdobu
Postup:
Příprava kořenové pasty Xacuti:
1. Na pánvi přes střední ohřev vysušte všechna koření (sušené červené papriky, kmín, římský kmín, hořčičná semínka, fenugreeková semínka, černý pepř, mak, koriandrová semínka, hřebíček, skořice, kardamom, badyán) až do okamžiku, kdy vydejí svou vůni.
2. Přidejte nastrouhaný kokos a opékejte, dokud nezezlátne. Často míchejte, aby se nepřipálil. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout.
3. V mixéru smíchejte upečená koření, kokos, česnek, zázvor a nakrájené cibule. Míchejte do hladké pasty, postupně přidávejte trochu vody podle potřeby.
Příprava kuřecího kari:
1. Na velkém hrnci rozehřejte olej přes střední oheň. Přidejte jemně nakrájené cibule a restujte, dokud nezezlátnou.
2. Přidejte rozmixovaná rajčata a vařte, dokud olej nezačne oddělovat od směsi rajčat.
3. Vmíchejte kořenovou pastu Xacuti, kurkumu, čili prášek a sůl. Vařte několik minut, dokud se koření dobře nezačlení do směsi.
4. Přidejte kuřecí kousky a dobře promíchejte, aby se obalily kořeněnou směsí. Vařte asi 5-10 minut, občas míchajte, dokud kuře nezezlátne.
5. Přilijte dostatečné množství vody, aby pokrylo kuřecí kousky, a nechte směs vařit. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec a nechte simmerovat asi 25-30 minut, dokud kuře není plně uvařené a měkké.
6. Ozdobte čerstvými lístky koriandru ihned před podáváním.
Dobrou chuť k Mexickému kuřeti Xacuti podávanému s vařenou rýží nebo teplými tortillami pro lahodný a kořeněný pokrm!