Kuře Jerk s rýží a fazolemi: Chutné karibské lahůdky
„`html
Kuře Jerk s rýží a fazolemi je oblíbené karibské jídlo, které kombinuje dýmovité, kořeněné marinované kuře s lahodnou rýží a fazolemi. Toto jídlo spojuje krásnou symfonii chutí, která je zároveň sytá a nezapomenutelná.
Suroviny:
Pro Kuře Jerk:
– 4 kuřecí stehna (s kostí, s kůží)
– 3 lžíce sójové omáčky
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 střední cibule, nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 palcový kousek zázvoru, nastrouhaný
– 2 pálivé papričky Scotch bonnet, nasekané (nebo 1 lžička kajenského pepře pro mírnou verzi)
– 1 lžíce tymiánu
– 1 lžíce novékoří
– 1 lžička skořice
– 1 lžička muškátového oříšku
– Sůl a pepř podle chuti
– Šťáva z 1 limetky
Pro Rýži a Fazole:
– 2 šálky dlouhozrnné rýže
– 1 plechovka fazolí (15 oz), opláchnutá a okapaná
– 1 plechovka kokosového mléka (14 oz)
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 1 lžička tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava marinády Jerk:
– V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte sójovou omáčku, rostlinný olej, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, pálivé papričky Scotch bonnet, tymián, novékoří, skořici, muškátový oříšek, sůl, pepř a šťávu z limetky. Mixujte dohladka.
2. Namarinování kuřete:
– Masová stehna dejte do velkého sáčku uzavíratelného zipem nebo do mělké mísy. Nalijte marinádu na kuře, zajistěte, aby byl každý kus dobře obalen. Uzavřete sáček nebo přikryjte misku a nechte v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
3. Grilování kuřete Jerk:
– Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Grilujte marinované kuře asi 6-7 minut na každé straně, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 75 °C. Alternativně můžete kuře péct při 190 °C po dobu přibližně 35-40 minut, nebo dokud není úplně uvařené.
4. Příprava rýže a fazolí:
– Na velkém hrnci rozehřejte trochu oleje na střední teplotě. Orestujte nasekaný česnek a cibuli, dokud nejsou průsvitné a voňavé.
– Přidejte rýži a promíchejte, aby se zrna promazala olejem.
– Přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Přidejte fazole, tymián, sůl a pepř.
– Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryjte. Povařte asi 18-20 minut, nebo dokud není rýže uvařená a tekutina absorbovaná.
5. Podávání:
– Rýži rozprostřete vidličkou a podávejte vedle kuřete Jerk. Podávejte s čerstvými plátky limetky a nasekaným koriandrem, pokud si přejete.
Užijte si své Kuře Jerk s rýží a fazolemi – cestu do Karibiku každým soustem!
„`