„`html
Jerk Chicken: Výbuch příchutí karibských koření na něžném kuřeti
Popis: Jerk Chicken je klasické karibské jídlo, které obklopuje syté a pikantní chutě jamajské kuchyně. Toto jídlo je charakterizováno odvážným a aromatickým marinádou vyrobenou z směsi koření, bylinek a pálivých papriček, které kuřecí maso před grilováním nádherně ochutnají. Výsledkem je lahodné spojení kouřových, pikantních a slaných chutí, které vaše chuťové pohárky přenesou na ostrovy.
Recept:
Ingredience
– 4 stehna a křidélka z kuřete
– 2 lžíce jalovcových bobků
– 1 lžíce celých černých pepřových zrn
– 1 lžíce sušeného tymiánu
– 1 lžíce mleté skořice
– 1 lžíce mletého muškátového oříšku
– 2 lžičky mletého kajenského pepře
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku bílého octa
– 1/4 šálku limetkové šťávy
– 1/4 šálku pomerančové šťávy
– 1/4 šálku olivového oleje
– 6 stroužků česneku, nasekaných
– 3 lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného
– 1 Scotch Bonnet paprika, zbavená semínek a jemně nasekaná (při manipulaci používejte rukavice)
– 4 jarní cibulky, nasekané
– 2 lžíce hnědého cukru
– Sůl dle chuti
Pokyny
1. Příprava Marinády:
– V suché pánvi na středním ohni opečte jalovcové bobky a černé pepřová zrna, dokud nezačnou vonět. Po vychladnutí je rozmělněte v kořenkovém mlýnku nebo v hmoždíři.
– V misce smíchejte namletý jalovec, černý pepř, tymián, skořici, muškátový oříšek a kajenský pepř.
– Přidejte sójovou omáčku, bílý ocet, limetkovou šťávu, pomerančovou šťávu a olivový olej. Dobře promíchejte.
– Vmíchejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, nasekanou Scotch Bonnet papriku, jarní cibulky a hnědý cukr. Důkladně promíchejte.
2. Marinace Kuřete:
– Maso položte do objemné uzavíratelné tašky či mělké mísy.
– Marinádu nalijte na maso, ujistěte se, že je každý kus dobře obalen. Masírujte marinádu do masa.
– Tašku uzavřete nebo mísu přikryjte potravinářskou fólií. Nechejte marinovat v lednici minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, abyste umožnili, aby chutě pronikly do masa.
3. Grilování Kuřete:
– Předehřejte gril na střední vysokou teplotu. Pokud používáte dřevěné uhlí, ujistěte se, že jsou rozpálené a popelavé.
– Kuře vyjměte z marinády a odstraňte přebytečnou. Marinádu vyhoďte.
– Grilujte kusy masa, občas je obracíce, aby se ujistili rovnoměrné upečení. Každou stranu grilujte asi 6–7 minut nebo dokud maso není uvařené a nevykazuje vnitřní teplotu 165°F (74°C).
– Pokud dáváte přednost více uhlazenému exteriéru, na konci vaření mírně zvyšte teplotu.
4. Podávání:
– Nechte jerk chicken chvíli odpočinout, než ho podáte, abyste umožnili redistribuci šťávy.
– Servírujte s klasickými přílohami jako rýže s hráškem, smaženými banány nebo čerstvým zeleným salátem.
Užijte si syté a pikantní chutě tohoto autentického karibského jídla!
„`