Kuře na bourbonu: Sladká a kořeněná cesta chutí
„`html
Kuře na bourbonu je lahodné jídlo, které kombinuje sladkost hnědého cukru a umami sójové omáčky se kouřovými, bohatými podtóny bourbonu. Toto jídlo je ideální pro ty, kteří chtějí přidat trochu vzrušení do svých obvyklých receptů s kuřecím masem. Pocházející od čínských šéfkuchařů v Louisianě, toto fúzní jídlo se nyní stalo oblíbeným favoritem, představujícím to nejlepší z obou světů.
Ingredience:
Na kuře:
– 2 libry kuřecích stehenních řízků, naporcovaných na sousta
– 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
– 1/4 šálku bourbonu
– 1/2 šálku sójová omáčka
– 1/2 šálku vody
– 1/2 šálku jablečného octa
– 1/2 šálku kuřecího vývaru
– 1/2 šálku hnědého cukru
– 1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaného se 2 lžícemi vody (škrobová zálivka)
– 2 stroužky česneku, mleté
– 1 kousek zázvoru, nastrouhaný
– 1/4 lžičky červené papričky (nepovinné, pro pálivost)
– 2 stonky jarní cibulky, nakrájené (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava masa:
Rozpalte olivový olej na velké pánvi při středně vysoké teplotě. Jakmile se rozehřeje, přidejte kuřecí kousky a vařte je, dokud nezezltnou ze všech stran a nebudou uvařené, asi 7-10 minut. Maso vyndejte z pánve a odložte stranou.
2. Příprava omáčky:
Ve stejné pánvi přidejte mletý česnek a nastrouhaný zázvor. Vařte do chvíle, než začnou vonět, asi 1-2 minuty. Dávejte pozor, abyste česnek nepřipálili.
3. Deglace bourbonem:
Bourbon nalijte do pánve, abyste deglasovali, a škrábněte dno pánve, abyste dostali hnědé části. Nechte bourbon vařit a trochu vypařit, asi 2-3 minuty.
4. Přidání zbývajících surovin omáčky:
Přidejte do pánve sójovou omáčku, vodu, jablečný ocet, kuřecí vývar, hnědý cukr a červenou papričku. Promíchejte a přiveďte směs k mírnému varu.
5. Zahuštění omáčky:
Jakmile omáčka vaří, přidejte kukuřičnou škrobovou zálivku do pánve. Neustále míchejte, dokud se omáčka nezahustí, asi 2-3 minuty.
6. Pojednání masa a omáčky:
Vraťte uvařené kuře do pánve a promíchejte, aby byly kousky obalené omáčkou. Snížte teplotu na minimum a nechte kuře provařit v omáčce dalších 5 minut.
7. Podávání:
Kuře na bourbonu ozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte teplé s vařenou rýží nebo vedle oblíbené zeleniny.
Užijte si sladkou a kořeněnou chuťovou cestu tohoto jídla Kuře na bourbonu – dokonalá kombinace bohatých, různorodých chutí, které jistě potěší vaše chuťové buňky!
„`