Pikantní tofu s různým zeleninovým mixem: Chuťová lahůdka
Tento sytě pikantní pokrm s tofu, smíchaný s řadou barevných zelenin, je nejen lahodný zrak, ale také pochoutka pro chuťové pohárky. Jedná se o zdravé, bílkoviny nabitý a lahodný pokrm, který je ideální na oběd či večeři. Koření a omáčka mu dodávají chuť, zatímco čerstvá zelenina přidává křupavost.
Ingredience:
- 1 kostka tuhého tofu, vymačkaného a nakrájeného na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
- 1 šálek růžičkového květu brokolice
- 1 mrkev, tence nakrájená
- 1/2 šálku luskového hrášku
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 palec zázvoru, nastrouhaný
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce hoisin omáčky
- 1 polévková lžice omáčky sriracha (dle chuti)
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžice kukuřičného škrobu
- 1 polévková lžice vody
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Sezamová semínka na ozdobu
- Nakrájené jarní cibulky na ozdobu
- Sůl a pepř dle chuti
- Vařená jasmínová rýže (volitelné)
Postup:
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, hoisin omáčku, omáčku sriracha, rýžový ocet a sezamový olej. Dejte stranou.
- V jiné malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu na kaši. Dejte stranou.
- Rozpalte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje v velké pánvi nebo woku na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené tofu a smažte, dokud není z obou stran zhnědlé. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte druhou polévkovou lžíci rostlinného oleje. Přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor, osmažte asi 1 minutu, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte brokolici, papriky, mrkev a luskový hrášek do pánve. Osmahněte 4-5 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale stále křupavá.
- Vraťte tofu do pánve a nalejte omáčku. Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo omáčkou.
- Rychle promíchejte kukuřičnou kaši a přidejte ji do pánve. Vařte dalších 2-3 minuty, neustále míchejte, dokud se omáčka nezahustí.
- Ochutnejte a přidejte sůl a pepř dle chuti.
- Před podáváním ozdobte sezamovými semínky a nakrájenými jarními cibulkami. Podávejte horké, případně s uvařenou jasmínovou rýží.
Tento pikantní tofu s různou zeleninou je ideální pokrm pro ty, kteří touží po zdravém a přitom vydatném jídle s trochou šťávy. Dobrou chuť!