Šťavnatý thajský kopr s kuřecím masem (Pad Krapow Gai)
Tento oblíbený thajský street food pokrm, známý jako Pad Krapow Gai, je rozkošnou směsí kořenitých, slaných a aromatických chutí. Pokrm obsahuje šťavnaté kousky kuřecího masa restované s aromatickým česnekem, chilli papričkami, čerstvým thajským koprem a chutnou omáčkou. Obvykle se podává se vařenou jasmínovou rýží a často je posypané křupavě smaženým vajíčkem. Tento recept je rychlý, snadný a skvělý na večeři během pracovního týdne.
Suroviny:
- 500g kuřecí prsa nebo stehno, tence nakrájené
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 3-5 chilli papriček, nasekaných (dle chuti)
- 1 cibule, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 hrnek čerstvých lístků thajského kopru
- 2 lžíce ostré omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1 lžička cukru
- Vařená jasmínová rýže, na podávání
- Smažená vajíčka (volitelně), na podávání
Postup:
- Rozehřejte rostlinný olej na velké pánvi nebo woku na středním ohni.
- Přidejte nasekaný česnek a chilli papričky a restujte, dokud nezačnou vonět, asi 30 sekund.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso na pánev a vařte, dokud začne hnědnout, asi 3-5 minut.
- Přidejte cibuli a červenou papriku a pokračujte v restování, dokud zelenina není měkká, asi 3 minuty.
- V malé míse smíchejte ostrou omáčku, sójovou omáčku, rybí omáčku, tmavou sojovou omáčku a cukr.
- Nalijte směs omáček nad kuřecí maso a zeleninu a promíchejte, dokud je vše rovnoměrně obaleno. Vařte další 2 minuty, dokud se omáčka začne lehce karamelizovat.
- Přidejte čerstvé lístky thajského kopru do pánve a restujte, dokud nezvadnou a nezačnou vonět, asi 1 minutu.
- Odeberte z ohně a ihned podávejte s vařenou jasmínovou rýží. Volitelně každou porci ozdobte křupavě smaženým vajíčkem.
Užijte si svůj lahodný Thajský kopr s kuřecím masem! Tento pokrm zdobí dokonalá rovnováha kořenitých, sladkých a slaných chutí, které přenesou vaše chuťové buňky přímo do Thajska.