Ohnivá paella s černými fazolemi a paprikou: Chutná fiesta v každém soustu
Toto živé a srdnaté jídlo čerpá inspiraci z klasické španělské paelly, proplétající bohaté tradice středomořské kuchyně s ohnivým latinským nádechem. Ohnivá paella s černými fazolemi a paprikou je symfonií výrazných chutí a živých barev, což z ní dělá dokonalé středobodem jakékoli večeře nebo rodinného jídla během týdne. Uzené tóny papriky jsou krásně doplněny živým nádechem čerstvých paprik, zatímco zemité černé fazole dodávají lákavou hloubku a strukturu. Toto jídlo není jen oslavou chuti, ale také výživným hódem, plným rostlinných bílkovin a spektra barevných zelenin. Ať už pořádáte přátele na slavnostní setkání, nebo hledáte útulnou domácí večeři, tato paella slibuje, že každou příležitost učiní nezapomenutelnou.
Ingredience:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 střední cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 střední červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 střední žlutá paprika, nakrájená na kostičky
– 1 šálek rýže Arborio nebo Bomba
– 1 lžička uzené papriky
– 1/2 lžičky šafránu, namočeného ve 2 lžících teplé vody
– 1 konzerva (14 oz) nakrájených rajčat
– 3 šálky zeleninového vývaru
– 1 konzerva (15 oz) černých fazolí, scezených a propláchnutých
– Sůl a pepř, podle chuti
– 1/2 šálku mraženého hrášku
– Šťáva z 1/2 citronu
– 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
Pokyny:
1. Připravte základ:
V large hluboké pánvi nebo paella pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a vařte, dokud nebude měkká a průhledná. Vmíchejte česnek a vařte ještě 1 minutu, dokud se nerozvoní.
2. Vytvořte chutě:
Přidejte do pánve červenou a žlutou papriku a restujte asi 5 minut, nebo dokud nezačnou měknout. Vmíchejte rýži, dobře ji obalte olejem a zeleninou.
3. Přidejte aroma:
Posypte uzenou papriku přes rýžovou směs a dobře promíchejte, dokud se koření rovnoměrně nerozloží. Přidejte šafrán spolu s jeho namočenou vodou, což jídlu dodá jeho charakteristickou zlatou barvu a výjimečné aroma.
4. Vařte k dokonalosti:
Přilijte nakrájená rajčata a zeleninový vývar a přiveďte směs do jemného varu. Vařte odkryté asi 20 minut, občas promíchejte, dokud není rýže téměř měkká a většina tekutiny je absorbována.
5. Začleňte fazole a hrášek:
Vmíchejte černé fazole a hrášek a vařte ještě 5-7 minut, dokud se neprohřejí a rýže není uvařena podle vašich preferencí. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
6. Dokončete čerstvostí:
Vymačkejte čerstvou citronovou šťávu přes paellu a před podáváním posypte nasekanou petrželkou.
Tipy a návrhy:
– Tip na vaření: Pro přidanou vrstvu chuti zkuste lehce opéct papriky na otevřeném ohni před nakrájením. To dodá jídlu příjemnou uzenou chuť.
– Návrh na servírování: Podávejte paellu přímo z pánve pro rustikální prezentaci, doplněnou o křupinový zelený salát a bochník křupavého chleba.
– Návrh na párování: Dopřejte si tuto ohnivou paellu s osvěžujícím skleničkou chlazené bílé sangrie nebo španělského vína Albariño, které krásně podtrhne její bohaté, aromatické chutě.
Užijte si svou kulinářskou cestu, zatímco si vychutnáváte každý kousek Ohnivé paelly s černými fazolemi a paprikou, kde každé sousto slibuje fiestu chutí a textur!