Korejské pikantní dak galbi: Lahodné smažené kuře se zeleninou
Dak Galbi je oblíbené korejské jídlo, známé svými pikantními, lahodnými chutěmi a jasnou kombinací něžného kuřete a různé zeleniny. Toto jídlo je často vařeno přímo na stole před hosty, což z něj dělá zábavné a interaktivní jídlo. Pikantní marináda se během smažení společně s kuřetem a zeleninou prolíná, vytvářejíce chutné a syté jídlo, které skvěle ladí s miskou rýže.
Ingredience:
- 450 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůže, nakrájených na kousky
- 1 malý sladký brambor, oloupaný a nakrájený na tenké plátky
- 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1/2 malé kapusty, nakrájené
- 1 malá cibule, nakrájená
- 120 g rýžových koláčků (tteokbokki), namočených ve vlažné vodě
- 2 stonky jarní cibulky, nasekané na 5 cm kousky
- 30 ml rostlinného oleje
Pikantní marináda:
- 60 ml gochujangu (korejské červené paprikové pasta)
- 30 ml sójové omáčky
- 15 ml gochugaru (korejské červené papričky v lístcích)
- 15 ml cukru
- 15 ml rýžového octa
- 15 ml sezamového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekaného
- 2,5 cm kousky zázvoru, nasekané
- 15 ml sezamových semínek
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience pikantní marinády. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka bude dobře spojená.
- Přidejte kousky kuřete do mísy a promíchejte, dokud nebudou všechny kousky pořádně potaženy marinádou. Nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut, ideálně 1 hodinu.
- Rozehřejte velkou těžké dno pánve nebo nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte rostlinný olej.
- Až se olej zahřeje, přidejte marinované kuře do pánve a vařte asi 5 minut za častého míchání.
- Zmírněte teplotu na střední a přidejte sladký brambor, mrkev, kapustu a cibuli do pánve. Dobře promíchejte. Vařte dalších 7-8 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
- Podávejte horké, ozdobené dalšími sezamovými semínky a jarní cibulkou podle libosti, vedle páry rýže.
<li-Odstavte namočené rýžové koláčky a přidejte je do pánve spolu s jarními cibulkami. Vše dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud nebudou rýžové koláčky měkké a jídlo bude důkladně prohřáté.
Vychutnejte si pikantní, lahodné a uspokojivé chutě tohoto klasického korejského pokrmu Dak Galbi!