Nejlepší houbové a chřestové rizoto: Krémová italská lahůdka
Tento lahodný a pohodlný pokrm je klasické italské rizoto s příjemnými houbami a jemným chřestem. Krémová textura a bohaté chutě ho dělají ideálním jídlem na jakoukoliv příležitost, ať už pořádáte večeři pro hosty nebo si užíváte klidné jídlo doma. Postupujte podle tohoto receptu k vytvoření nezapomenutelného Nejlepšího houbového a chřestového rizota.
Suroviny:
– 1 hrnek rýže Arborio
– 1 libra smíšených hub (např. žampiony, shitake a žampiónkové), nakrájené
– 1 svazek chřestu, očištěný a nakrájený na kousky délky 2,5 cm
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 hrnek suchého bílého vína
– 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce másla
– Sůl a pepř dle chuti
– Nasekaná čerstvá petržel (na ozdobu)
Postup:
1. Připravte vývar: V hrnci střední velikosti zahřejte kuřecí nebo zeleninový vývar na mírném ohni. Držte jej teplý po celou dobu vaření.
2. Osmahněte houby: Na velké pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájené houby a opékejte je, dokud nezpustí šťávu a nezezltnou, asi 5-7 minut. Ochutnejte špetkou soli a pepře. Houby vyjměte z pánve a odložte stranou.
3. Osmahněte chřest: Ve stejné pánvi přidejte kousky chřestu a osmahněte je 3-4 minuty, dokud nebudou měkké, ale stále křupavé. Vyjměte je z pánve a odložte vedle hub.
4. Osmažte aromatické přísady: V hrnci s tlustým dnem nebo holandském hrnci zahřejte zbývající lžíci olivového oleje a 1 lžíci másla na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a opékejte, dokud není skleněná, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a opékejte další minutu.
5. Osmažte rýži: Přidejte rýži Arborio do hrnce a dobře promíchejte s olejem a máslem. Vařte 2-3 minuty za stálého míchání, dokud nebude rýže okolo kraje trochu průsvitná.
6. Podlijte vínem: Přidejte bílé víno a vařte za neustálého míchání, dokud víno nebude vsáknuto rýží.
7. Přidejte vývar: Začněte přidávat teplý vývar k rýži po jedné naběračce, za stálého míchání a nechte každé přidání vsáknout, než přidáte další. Pokračujte v tomto procesu, dokud nebude rýže krémová a uvařená al dente, asi 18-20 minut.
8. Kombinujte a dokončete: Jakmile je rýže uvařená podle vaší chuti, vmíchejte uvařené houby a chřest. Přidejte zbývající lžíci másla a nastrouhaný parmazán, za stálého míchání nechte vše dobře spojit, dokud nebude rizoto krémové. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
9. Podávání: Rizoto naberte na talíře nebo do mísy a ozdobte nasekanou čerstvou petrželí. Podávejte okamžitě a dobrou chuť!
Toto Nejlepší houbové a chřestové rizoto jistě uchvátí svou bohatou chutí a krémovou texturou. Užijte si tento pohodový pokrm s sklenkou bílého vína a dobrou společností!