Klasická provenčálská zeleninová tian: Směs čerstvé letní zeleniny pečená do dokonalosti
Tady máte skvělý recept pro vás:
Tato klasická provenčálská zeleninová tian je lahodné jídlo pocházející z jižní Francie. Ukazuje krásnou škálu čerstvé letní zeleniny, včetně cukety, rajčat a lilků, všechno vrstvené dohromady a pečené do dokonalosti. Toto jídlo nejen vizuálně oslní, ale také praská chutěmi díky kombinaci bylinek, česneku a olivového oleje. Je vynikající přílohou k libovolnému grilovanému masu, nebo si ji můžete vychutnat samotnou jako lehký, vegetariánský hlavní chod.
Ingredience:
Zelenina:
– 2 střední cukety, na tenké plátky
– 2 střední rajčata, na tenké plátky
– 1 střední lilka, na tenké plátky
– 1 žlutá cuketa, na tenké plátky
Další ingredience:
– 1 velká cibule, na tenké plátky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (volitelně)
– Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Příprava zeleniny: Důkladně omyjte všechnu zeleninu. Nakrájejte cukety, rajčata, lilky a žlutou cuketu na 1/4 palcové plátky. Jemně nakrájejte cibuli a nastrouhejte česnek.
3. Orestujte cibuli a česnek: Na malé pánvi si rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměknou a nezeďuchnou, asi 5-7 minut. Přidejte nastrouhaný česnek a vařte další minutu, dokud nádherně nevoní.
4. Sestavení tianu: Lehce potřete pekáč olivovým olejem. Rovnoměrně rozprostřete orestovanou cibuli a česnek po dně pekáče. Zeleninu nakrájenou na plátky postavte vzpřímeně do sebe v střídavém vzoru (např. cuketa, rajče, lilka, žlutá cuketa), aby vytvořila vizuálně atraktivní displej.
5. Ochucení zeleniny: Zakápněte zbývajícím olejem zeleninu. Posypte sušeným tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem.
6. Pečení tianu: Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 35 minut. Odstraňte alobal, posypte nastrouhaným parmazánem (pokud používáte) a pečte dalších 25-30 minut, dokud zelenina není měkká a povrch trochu zezlátnutí.
7. Ozdobení a podávání: Tian vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Před podáváním ozdobte čerstvými lístky bazalky.
Tento klasický provenčálský zeleninový tian chutná nejlépe teplý a skvěle ladí s jednoduchým bagetou nebo vedle vašeho oblíbeného proteinu. Dobrou chuť!