Klasický provenčálský zeleninový tian: Směs čerstvé letní zeleniny, upečená do dokonalosti.

2024-07-07
Classic Provençal Vegetable Tian: A Medley of Fresh Summer Vegetables Baked to Perfection

Klasická provenčálská zeleninová tian: Směs čerstvé letní zeleniny pečená do dokonalosti

Tady máte skvělý recept pro vás:

Tato klasická provenčálská zeleninová tian je lahodné jídlo pocházející z jižní Francie. Ukazuje krásnou škálu čerstvé letní zeleniny, včetně cukety, rajčat a lilků, všechno vrstvené dohromady a pečené do dokonalosti. Toto jídlo nejen vizuálně oslní, ale také praská chutěmi díky kombinaci bylinek, česneku a olivového oleje. Je vynikající přílohou k libovolnému grilovanému masu, nebo si ji můžete vychutnat samotnou jako lehký, vegetariánský hlavní chod.

Ingredience:

Zelenina:
– 2 střední cukety, na tenké plátky
– 2 střední rajčata, na tenké plátky
– 1 střední lilka, na tenké plátky
– 1 žlutá cuketa, na tenké plátky

Další ingredience:
– 1 velká cibule, na tenké plátky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (volitelně)
– Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:

1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).

2. Příprava zeleniny: Důkladně omyjte všechnu zeleninu. Nakrájejte cukety, rajčata, lilky a žlutou cuketu na 1/4 palcové plátky. Jemně nakrájejte cibuli a nastrouhejte česnek.

3. Orestujte cibuli a česnek: Na malé pánvi si rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměknou a nezeďuchnou, asi 5-7 minut. Přidejte nastrouhaný česnek a vařte další minutu, dokud nádherně nevoní.

4. Sestavení tianu: Lehce potřete pekáč olivovým olejem. Rovnoměrně rozprostřete orestovanou cibuli a česnek po dně pekáče. Zeleninu nakrájenou na plátky postavte vzpřímeně do sebe v střídavém vzoru (např. cuketa, rajče, lilka, žlutá cuketa), aby vytvořila vizuálně atraktivní displej.

5. Ochucení zeleniny: Zakápněte zbývajícím olejem zeleninu. Posypte sušeným tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem.

6. Pečení tianu: Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 35 minut. Odstraňte alobal, posypte nastrouhaným parmazánem (pokud používáte) a pečte dalších 25-30 minut, dokud zelenina není měkká a povrch trochu zezlátnutí.

7. Ozdobení a podávání: Tian vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Před podáváním ozdobte čerstvými lístky bazalky.

Tento klasický provenčálský zeleninový tian chutná nejlépe teplý a skvěle ladí s jednoduchým bagetou nebo vedle vašeho oblíbeného proteinu. Dobrou chuť!

Don't Miss

Flavorful Vietnamese Pho: A Hearty Soup with Beef, Rice Noodles, and Fresh Herbs

Lahodná vietnamská polévka Pho: Sýtná polévka s hovězím masem, rýžovými nudlemi a čerstvými bylinkami.

Výtečná vietnamská polévka Pho: Srdnatá polévka s hovězím masem, rýžovými
Delicious Zesty Marinated Ribeye Steak: A Flavor Explosion for Meat Lovers

Vynikající pikantně marinovaný steak Ribeye: Výbuch chuti pro milovníky masa

Výborný pikantně marinovaný ribeye steak: chuťová exploze pro milovníky masa