Klasický kuřecí schnitzel: Křupavě obalený lahůdkový kousek
Klasický kuřecí schnitzel je oblíbené jídlo, které obsahuje něžné kuřecí prsa obalena v křupavých strouhankách, poskytující dokonalou rovnováhu šťavnatého masa a křupavé vnější části. Toto jídlo je pevnou součástí mnoha domácností a často se podává s přílohou krémového bramborového pyré, čerstvým salátem nebo kyselými plátky citronu.
Ingredience:
– 2 velká kuřecí prsa, sploštěná na tloušťku 1/4 palce
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 šálek hladké mouky
– 2 velká vejce
– 2 lžíce mléka
– 2 šálky strouhanky (ideálně panko)
– 1/2 šálku strouhaného parmazánu
– 1 lžíce česnekového prášku
– 1 lžíce cibulového prášku
– 1 lžička papriky
– 1/2 šálku rostlinného oleje nebo více podle potřeby k smažení
– Plátky citronu k podávání
– Čerstvá petržel k ozdobení (nepovinné)
Postup:
1. Příprava kuřete:
– Ochutnejte sploštěná kuřecí prsa lehce solí a pepřem.
2. Příprava stanice na obalování:
– Vložte mouku do mělké nádoby.
– Ve druhé mělké nádobě rozšlehejte vejce s mlékem.
– Ve třetí mělké nádobě smíchejte strouhanku, strouhaný parmazán, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku.
3. Obalení kuřete:
– Obalte každý kousek kuřete v mouce, zbavte přebytečného.
– Ponořte obalené kuře do směsi s vejcem, ujistěte se, že je plně obaleno.
– Tlačte kuře do směsi se strouhankou, zajistěte silný, rovnoměrný obal.
4. Předehřátí oleje:
– Na velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu, dokud nebude lesklý, avšak nekouřící. Strouhanka shozená do oleje by měla okamžitě svíjet.
5. Smažení kuřete:
– Opatrně vložte obalená kuřecí prsa do horkého oleje a smažte přibližně 3–4 minuty na každé straně, nebo dokud nebudou zlatavě hnědá a propečená. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 165°F (74°C).
6. Odkapaní a podání:
– Po uvaření přendejte kuřecí schnitzel na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby odkapal přebytečný olej.
– Okamžitě podávejte s plátky citronu a ozdobte čerstvou petrželí, pokud si přejete.
Snězte vaše lahodné klasické kuřecí schnitzel vedle svých oblíbených příloh!