Klasický italský těstovinový salát s pikantní vinaigretou

2024-06-12
Classic Italian Pasta Salad with Tangy Vinaigrette

Klasický italský těstovinový salát s pikantním vinným octem

Tento klasický italský těstovinový salát je lahodný pokrm ideální pro pikniky, grilování nebo jako chutná příloha k jakémukoli jídlu. Plný barevné zeleniny, sytých těstovin a pikantního vinného octa, tento recept je nejen chutný, ale také snadný na přípravu. Kombinace textur a chutí z něj dělají hit a osvěžující přídavek ke stolu.

Ingredience

  • 340 g těstovin rotini (nebo jakýchkoli těstovin dle vašeho výběru)
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlená
  • 1 šálek okurky, nakrájená na kostičky
  • 1 šálek papriky, nakrájené na kostičky (směs červené, žluté a zelené)
  • 1/2 šálku červené cibule, jemně nakrájené
  • 1 šálek černých oliv, nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku feta sýra, rozdrobeného
  • 2 lžíce čerstvé petržele, nasekané

Pro pikantní vinný ocet:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička sušeného oregána
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Postup

  1. Uvařte těstoviny:
    Dovedte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, dokud nebudou al dente. Sceďte a opláchněte studenou vodou, abyste zastavili vaření a ochladili těstoviny. Dejte stranou.
  2. Připravte zeleninu:
    Zatímco se vaří těstoviny, připravte zeleninu. Rozpůlte cherry rajčata, nakrájejte okurku a papriky na kostičky, jemně nasekejte červenou cibuli a nařezejte olivy na plátky.
  3. Vytvořte ocet:
    V malé míse šlehejte dohromady olivový olej, červený vinný ocet, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, sušený oregáno, sůl a černý pepř, dokud nedostanete hladkou směs.
  4. Spojte ingredience:
    V velké mísi smíchejte uvařené a vychladlé těstoviny se připravenou zeleninou, feta sýrem a nasekanou petrželí.
  5. Oblečte salát:
    Nalijte pikantní vinný ocet přes těstovinový salát a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo. Případně dochuťte solí a pepřem.
  6. Chlad:
    Přikryjte a dejte těstovinový salát alespoň na 30 minut do lednice, aby chutě splynuly dohromady. Podávejte chlazené nebo při pokojové teplotě.

Užijte si klasický italský těstovinový salát s pikantním vinným octem jako chutný, živý přídavek k jakémukoli jídlu!

Don't Miss

Hearty and Flavorful Gulf Coast Seafood Etouffee

Srdnatá a chutná mořská příchuť ze zálivu Gulf Coast Etouffee

Srdnaté a chutné mořské etouffe z Pobřeží Mexického zálivu Mořské
Mexican Chicken and Mixed Peppers Quesadilla

Meksická kuřecí a směs paprikových quesadill.

Kuřecí quesadilla s různobarevnými paprikami Kuřecí quesadilla s různobarevnými paprikami