„`html
Klasické kuřecí tikka masala: Chuťový tanec něžného kuřete v ochucené rajčatové smetanové omáčce
Kuřecí Tikka Masala je oblíbené indické jídlo, které obsahuje marinované a grilované kousky kuřete, obalené v krémové, kořeněné rajčatové omáčce. Jeho harmonická směs koření a bohaté chutě ho udělaly oblíbeným po celém světě. Toto jídlo se obvykle podává s naanem nebo rýží.
Ingredience:
- Pro marinádu kuřete:
- 450 g kuřecích prsíček nebo stehenního masa bez kůže, nakrájených na souvislé kousky
- 240 ml bílého jogurtu
- 1 lžíce zázvorového česnekového pasty
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička čili prášku
- Sůl podle chuti
- Šťáva z půlky citronu
- Pro omáčku:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce zázvorového česnekového pasty
- 2 lžičky mletého kurkumy
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička čili prášku
- 1 lžička garam masaly
- 1 plechovka (400 g) krushed rajčat
- 240 ml husté smetany
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr, nasekaný (na ozdobu)
Postup:
- Marinujte kuře: Ve velké míse smíchejte jogurt, zázvorovou česnekovou pastu, kurkumu, kmín, koriandr, garam masalu, čili prášek, sůl a citronovou šťávu. Přidejte kousky kuřete a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Uvařte kuře: Předehřejte gril nebo troubu na středně vysokou teplotu. Marinovaná kuřecí kousky navlékněte na špízy nebo je umístěte přímo na gril. Vařte asi 5-7 minut na každé straně, dokud není kuře uvařené a lehce zezlátnuté. Odeberte z grilu a dejte stranou.
- Připravte omáčku: Na pánvi rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud není měkká a zlatavá, asi 5-7 minut. Přidejte nakrájený česnek a zázvorovou česnekovou pastu a restujte dalších 2 minuty.
- Přidejte koření: Vhoďte kurkumu, kmín, koriandr, čili prášek a garam masalu. Vařte asi 1 minutu, nechte koření povstat.
- Přidejte rajčata: Nalijte krushed rajčata a nechte směs provařit. Vařte asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezezlátne.
- Dokončete omáčku: Snížete teplotu na minimum a vmíchejte hustou smetanu. Vařte dalších 5 minut. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Spojte a podávejte: Přidejte grilované kuřecí kousky do omáčky a promíchejte tak, aby byly rovnoměrně obalené. Vařte dalších 5 minut, aby chutě zapadly. Ozdobte čerstvým koriandrem. Podávejte teplé s naanem nebo rýží.
Užijte si své lahodné a aromatické kuřecí tikka masala, jídlo, které přináší esenci indické kuchařské kreativity na váš stůl!
„`