Klasické kuřecí tikka masala: Chutný tanec něžného kuřete v kořeněné rajčatové smetanové omáčce.

2024-07-02
Classic Chicken Tikka Masala: A Flavorful Dance of Tender Chicken in Spiced Tomato Cream Sauce

„`html

Klasické kuřecí tikka masala: Chuťový tanec něžného kuřete v ochucené rajčatové smetanové omáčce

Kuřecí Tikka Masala je oblíbené indické jídlo, které obsahuje marinované a grilované kousky kuřete, obalené v krémové, kořeněné rajčatové omáčce. Jeho harmonická směs koření a bohaté chutě ho udělaly oblíbeným po celém světě. Toto jídlo se obvykle podává s naanem nebo rýží.

Ingredience:

  • Pro marinádu kuřete:
    • 450 g kuřecích prsíček nebo stehenního masa bez kůže, nakrájených na souvislé kousky
    • 240 ml bílého jogurtu
    • 1 lžíce zázvorového česnekového pasty
    • 1 lžička mletého kurkumy
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 1 lžička garam masaly
    • 1 lžička čili prášku
    • Sůl podle chuti
    • Šťáva z půlky citronu
  • Pro omáčku:
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 velká cibule, jemně nasekaná
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 1 lžíce zázvorového česnekového pasty
    • 2 lžičky mletého kurkumy
    • 2 lžičky mletého kmínu
    • 2 lžičky mletého koriandru
    • 1 lžička čili prášku
    • 1 lžička garam masaly
    • 1 plechovka (400 g) krushed rajčat
    • 240 ml husté smetany
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Čerstvý koriandr, nasekaný (na ozdobu)

Postup:

  1. Marinujte kuře: Ve velké míse smíchejte jogurt, zázvorovou česnekovou pastu, kurkumu, kmín, koriandr, garam masalu, čili prášek, sůl a citronovou šťávu. Přidejte kousky kuřete a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
  2. Uvařte kuře: Předehřejte gril nebo troubu na středně vysokou teplotu. Marinovaná kuřecí kousky navlékněte na špízy nebo je umístěte přímo na gril. Vařte asi 5-7 minut na každé straně, dokud není kuře uvařené a lehce zezlátnuté. Odeberte z grilu a dejte stranou.
  3. Připravte omáčku: Na pánvi rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud není měkká a zlatavá, asi 5-7 minut. Přidejte nakrájený česnek a zázvorovou česnekovou pastu a restujte dalších 2 minuty.
  4. Přidejte koření: Vhoďte kurkumu, kmín, koriandr, čili prášek a garam masalu. Vařte asi 1 minutu, nechte koření povstat.
  5. Přidejte rajčata: Nalijte krushed rajčata a nechte směs provařit. Vařte asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezezlátne.
  6. Dokončete omáčku: Snížete teplotu na minimum a vmíchejte hustou smetanu. Vařte dalších 5 minut. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  7. Spojte a podávejte: Přidejte grilované kuřecí kousky do omáčky a promíchejte tak, aby byly rovnoměrně obalené. Vařte dalších 5 minut, aby chutě zapadly. Ozdobte čerstvým koriandrem. Podávejte teplé s naanem nebo rýží.

Užijte si své lahodné a aromatické kuřecí tikka masala, jídlo, které přináší esenci indické kuchařské kreativity na váš stůl!


„`

Don't Miss

Honey Soy Glazed Chicken Thighs: A Perfect Blend of Sweet and Savory Delight

Medově Sojově Glazovaná Kuřecí stehna: Dokonalá kombinace sladké a slané lahůdky

Kuřecí stehna s medem a sójovou omáčkou: Dokonalá kombinace sladké

Vietnamská nudlová polévka zimní: Teplá miska pohodlí

Vietnamská nudlová polévka k zimě: Hřejivá miska pohody Tato vietnamská