Klasické kuře Marengo: Srdnaté francouzské jídlo vzniklé na bojišti

2024-09-01
Classic Chicken Marengo: A Hearty French Dish Born on the Battlefield

Klasické kuře Marengo: Sytá francouzská pokrm pocházející z bojiště

Kuře Marengo je tradiční francouzský pokrm, jehož počátky sahají až k bitvě u Marenga v roce 1800. Legenda praví, že osobní šéfkuchař Napoleona Bonaparte vytvořil tento pokrm z omezených dostupných surovin po jejich vítězství. Tato receptura kombinuje něžné kuře, šťavnatá rajčata a aromatické bylinky k vytvoření kulinářské lahůdky.

Suroviny:
– 1 celé kuře, rozřezané na 8 kusů
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená
– 2 stroužky česneku, sekané
– 2 lžíce koňaku (volitelné)
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1 plechovka (14,5 uncí) nakrájených rajčat
– 1/2 hrnku suchého bílého vína
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 bobkový list
– 1/2 hrnku černých oliv, vykostěných a rozkrojených
– 1/4 hrnku kaparů
– Čerstvá petrželka, nasekaná, k podávání

Postup:
1. Ochutnat kuřecí kousky solí a pepřem.
2. V hluboké pánvi zahřát olivový olej na střední teplotu. Pečlivě přidat kuřecí kousky a zprudka je opeč. Jakmile jsou kousky propečené, odebrat kuře a odložit na stranu.
3. Ve stejné pánvi přidat nakrájenou cibuli a sekaný česnek. Zpěňovat do doby, než změknou a vydají vůni, asi 5 minut.
4. Pokud používáte, opatrně přilijte koňak do pánve. Použijte zapalovač k zaplácnutí koňaku s dodržením bezpečnostních opatření. Jakmile plameny poleví, přidat kuřecí vývar, nakrájená rajčata, bílé víno, tymián a bobkový list. Zamíchat.
5. Vložit zpěněné kuřecí kousky zpět do pánve a zajistit, aby byly ponořeny v omáčce. Dovést k varu, pak snížit teplotu na minimum. Přikrýt a nechat pokrm pomalu vařit 30-40 minut, nebo dokud není kuře plně uvařené a něžné.
6. Přidat černé olivy a kapary během posledních 10 minut vaření.
7. Vyjměte bobkový list a ochutnejte omáčku. Případně upravte dochucení solí a pepřem.
8. Ozdůbte čerstvou petrželkou před podáváním.

Podávejte kuře Marengo s křupavým chlebem, vařeným rýží nebo vašimi oblíbenými těstovinami. Užijte si tento pokrm, který v sobě nese historii a chuť v každém soustu!

Bœuf Bourguignon Recipe | Classic French Dish

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Hearty Pumpkin Nut Bread: A Cozy Autumn Delight with Warm Spices and Crunchy Walnuts

Srdcový dýňový ořechový chléb: útulná podzimní pochoutka s teplými kořeněnými příměsemi a křupavými vlašskými ořechy

Syrový dýňový ořechový chléb: Útulná podzimní lahůdka s teplými kořeněnými
Savory Provencal Vegetable Ratatouille

Lahodná Provensálská zeleninová ratatouille

Pikantní Provence zeleninová ratatouille Objevte lahodné chutě francouzského venkova s