Klasické kuře Marengo: Sytá francouzská pokrm pocházející z bojiště
Kuře Marengo je tradiční francouzský pokrm, jehož počátky sahají až k bitvě u Marenga v roce 1800. Legenda praví, že osobní šéfkuchař Napoleona Bonaparte vytvořil tento pokrm z omezených dostupných surovin po jejich vítězství. Tato receptura kombinuje něžné kuře, šťavnatá rajčata a aromatické bylinky k vytvoření kulinářské lahůdky.
Suroviny:
– 1 celé kuře, rozřezané na 8 kusů
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená
– 2 stroužky česneku, sekané
– 2 lžíce koňaku (volitelné)
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1 plechovka (14,5 uncí) nakrájených rajčat
– 1/2 hrnku suchého bílého vína
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 bobkový list
– 1/2 hrnku černých oliv, vykostěných a rozkrojených
– 1/4 hrnku kaparů
– Čerstvá petrželka, nasekaná, k podávání
Postup:
1. Ochutnat kuřecí kousky solí a pepřem.
2. V hluboké pánvi zahřát olivový olej na střední teplotu. Pečlivě přidat kuřecí kousky a zprudka je opeč. Jakmile jsou kousky propečené, odebrat kuře a odložit na stranu.
3. Ve stejné pánvi přidat nakrájenou cibuli a sekaný česnek. Zpěňovat do doby, než změknou a vydají vůni, asi 5 minut.
4. Pokud používáte, opatrně přilijte koňak do pánve. Použijte zapalovač k zaplácnutí koňaku s dodržením bezpečnostních opatření. Jakmile plameny poleví, přidat kuřecí vývar, nakrájená rajčata, bílé víno, tymián a bobkový list. Zamíchat.
5. Vložit zpěněné kuřecí kousky zpět do pánve a zajistit, aby byly ponořeny v omáčce. Dovést k varu, pak snížit teplotu na minimum. Přikrýt a nechat pokrm pomalu vařit 30-40 minut, nebo dokud není kuře plně uvařené a něžné.
6. Přidat černé olivy a kapary během posledních 10 minut vaření.
7. Vyjměte bobkový list a ochutnejte omáčku. Případně upravte dochucení solí a pepřem.
8. Ozdůbte čerstvou petrželkou před podáváním.
Podávejte kuře Marengo s křupavým chlebem, vařeným rýží nebo vašimi oblíbenými těstovinami. Užijte si tento pokrm, který v sobě nese historii a chuť v každém soustu!