Classic Korean Kimchi – Spicy, Fermented Korean Vegetable Delight

Klasické korejské kimchi – ostrá, kvašená korejská zeleninová lahůdka

Kimchi je tradiční korejská příloha z kvašené zeleniny, obvykle dochucená chilli paprikou, česnekem, zázvorem a dalšími kořenícími látkami. Je známý svým charakteristickým prudkým chutím a živě červenou barvou. Kimchi je bohaté na vitamíny, pomáhá trávení a lze si ho vychutnat jako přílohu nebo začlenit do různých receptů, například polévek, gulášů a restovaných pokrmů.

Suroviny:

  • 1 středně velké čínské zelí
  • 1/4 šálku mořské soli
  • 4 šálky vody
  • 1 malá ředkev daikon, nastrouhaná
  • 4 jarní cibulky, nasekané
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 kousek zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 3 lžíce korejského červeného chilli pepře (Gochugaru)
  • 2 lžíce rybí omáčky (volitelné pro vegetariánskou verzi)
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 šálku sójové omáčky

Návod:

  1. Omyjte čínské zelí pod tekoucí studenou vodou. Rozkrojte ho na čtvrtiny a vyjměte střed. Rozkrojte čtvrtiny na hrubé kusy přibližně o délce 2 palce.
  2. V velké míse rozpusťte sůl ve vodě. Přidejte kusy zelí a zatlačte je dolů, aby byly ponořené. Nechte namáčet minimálně 2 hodiny, občas obracíce zelí.
  3. Po namáčení důkladně zelí opláchněte pod studenou vodou, aby se odstranila přebytečná sůl. Dobře odsajte a dejte stranou.
  4. V samostatné misce smíchejte ředkev daikon, jarní cibulky a mrkev. Přidejte zázvor, česnek, korejský červený chilli pepř, rybí omáčku (pokud používáte), cukr a sójovou omáčku.
  5. Přidejte odsazené zelí k zeleninové směsi a rukama jemně vše promíchejte. Dbejte na to, abyste měli rukavice, abyste se vyhnuli podráždění z pepře.
  6. Těsně zabalte kimchi do čisté, sterilované sklenice a zatlačte dolů, abyste odstranili vzduchové bubliny. Nechte pár místa nahoře, abyste umožnili fermentaci.
  7. Sklenici zakryjte volně víčkem, aby mohl plyn uniknout. Nechte kimchi stát při pokojové teplotě 1-2 dny, aby začalo kvasit. Během této doby můžete každý den tlačit kimchi dolů, aby zůstává ponořeno ve vlastní šťávě.
  8. Po prvotní fermentaci přesuňte sklenici do lednice. Kimchi bude nadále pomalu fermentovat a získává více chuti. Lze skladovat v lednici několik týdnů až měsíců.

Vychutnejte si vaše domácí korejské kimchi jako pikantní přílohu ke svým jídlům nebo ho použijte k obohacení různých pokrmů jeho jedinečnou a lahodnou chutí!

The source of the article is from the blog motopaddock.nl