Klasický dusený hovězí bourguignon: Francouzská pohoda v misce
Hovězí bourguignon je tradiční francouzské jídlo, které proměňuje levné kousky masa na lahodné, něžné hovězí. Jedná se o bohatý chuťově přímořský pokrm, vařený pomalu v červeném víně s aromatickými bylinkami, zemité zeleninou a uzeným bůčkem, čímž se stává dokonalým jídlem pohody.
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího krku, nakrájeného na 2palcové kostky
- 150 g slaniny, nakrájené na kostky
- 2 velké mrkve, nakrájené na plátky
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 400 ml kvalitního červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 1 lžička tymiánu
- 300 g žampionů, rozkrojených
- 150 g malých cibulí nebo šalotek, oloupaných
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava hovězího masa: Ochutnejte kostky masa solí a pepřem. V hrnci Dutch oven na středně vysoké teplotě zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Postupně přidejte maso a opečte z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a dejte stranou.
2. Orestujte slaninu a zeleninu: Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou slaninu do křupava. Slaninu vyjměte, tuk nechte v hrnci. Přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vařte na středním ohni, dokud nezměkne, asi 5 minut.
3. Dehetujte a vařte na mírném ohni: Předehřejte troubu na 160°C. Přidejte do hrnce opečené maso, slaninu a rajčatový protlak a důkladně promíchejte. Posypte moukou, aby se směs obalila. Přilijte červené víno a hovězí vývar a postrkávejte spatulí zbytky zapečené na dně hrnce. Přidejte bobkový list a tymián.
4. Vaření v troubě: Směs přiveďte k varu, hrnec přiklopte a dejte do předehřáté trouby. Vařte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud maso nebude velmi něžné.
5. Orestujte žampiony a cibuli: Asi 30 minut před podáváním si na pánvi zahřejte zbylý olej. Orestujte žampiony a malé cibule nebo šalotky dozlatova a měkka. Přidejte je do guláše na posledních 30 minut pečení.
6. Závěrečná úprava: Jakmile je guláš hotový, vyjměte hrnec z trouby, ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem. Vyjměte bobkový list a větvičku tymiánu.
Návrh podávání: Podávejte tento srdnatý hovězí bourguignon s bramborovou kaší, máslem politými nudlemi nebo s křupavým francouzským chlebem. Užijte si s kelímkem robustního červeného vína pro pravou francouzskou zkušenost.
Užijte si svoje klasické a pohodové hovězí bourguignon, pokrm, který v sobě nese podstatu pomalu vařené francouzské kuchyně.