Klasické hovězí Bourguignon pomalu vařené: Francouzská pohoda v míse

2024-06-24
Classic Slow-Cooked Beef Bourguignon: French Comfort in a Bowl

Klasický dusený hovězí bourguignon: Francouzská pohoda v misce

Hovězí bourguignon je tradiční francouzské jídlo, které proměňuje levné kousky masa na lahodné, něžné hovězí. Jedná se o bohatý chuťově přímořský pokrm, vařený pomalu v červeném víně s aromatickými bylinkami, zemité zeleninou a uzeným bůčkem, čímž se stává dokonalým jídlem pohody.

Ingredience:

  • 1,5 kg hovězího krku, nakrájeného na 2palcové kostky
  • 150 g slaniny, nakrájené na kostky
  • 2 velké mrkve, nakrájené na plátky
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 400 ml kvalitního červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička tymiánu
  • 300 g žampionů, rozkrojených
  • 150 g malých cibulí nebo šalotek, oloupaných
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Příprava hovězího masa: Ochutnejte kostky masa solí a pepřem. V hrnci Dutch oven na středně vysoké teplotě zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Postupně přidejte maso a opečte z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a dejte stranou.

2. Orestujte slaninu a zeleninu: Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou slaninu do křupava. Slaninu vyjměte, tuk nechte v hrnci. Přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vařte na středním ohni, dokud nezměkne, asi 5 minut.

3. Dehetujte a vařte na mírném ohni: Předehřejte troubu na 160°C. Přidejte do hrnce opečené maso, slaninu a rajčatový protlak a důkladně promíchejte. Posypte moukou, aby se směs obalila. Přilijte červené víno a hovězí vývar a postrkávejte spatulí zbytky zapečené na dně hrnce. Přidejte bobkový list a tymián.

4. Vaření v troubě: Směs přiveďte k varu, hrnec přiklopte a dejte do předehřáté trouby. Vařte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud maso nebude velmi něžné.

5. Orestujte žampiony a cibuli: Asi 30 minut před podáváním si na pánvi zahřejte zbylý olej. Orestujte žampiony a malé cibule nebo šalotky dozlatova a měkka. Přidejte je do guláše na posledních 30 minut pečení.

6. Závěrečná úprava: Jakmile je guláš hotový, vyjměte hrnec z trouby, ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem. Vyjměte bobkový list a větvičku tymiánu.

Návrh podávání: Podávejte tento srdnatý hovězí bourguignon s bramborovou kaší, máslem politými nudlemi nebo s křupavým francouzským chlebem. Užijte si s kelímkem robustního červeného vína pro pravou francouzskou zkušenost.

Užijte si svoje klasické a pohodové hovězí bourguignon, pokrm, který v sobě nese podstatu pomalu vařené francouzské kuchyně.

Don't Miss

Tex-Mex Tater Tot Casserole: A Bold Fusion of Southwest Flavors and Comfort Food

Tex-Mex Tater Tot Casserole: Osmělá fúze jihozápadních chutí a tradičních jídel

Tex-Mex Tater Tot Casserole: Odvážná fúze jihozápadních chutí a jídla
Vibrant Vietnamese Vermicelli Salad: A Delightful Blend of Freshness and Flavor

Vibrující vietnamský salát s rýžovou nudli: Rozkošná směs čerstvosti a chuti

Živý vietnamský salát z rýžových nudlí: Rozkošná kombinace čerstvosti a