Klasická kuřecí carbonara: Jednoduchá smetanová pasta lahodnosti
Popis:
Kuřecí carbonara je sytá a lahodná italská těstovinová pochoutka, která kombinuje lahodné kuřecí maso, křupavou pancettu nebo slaninu a sametovou smetanovou omáčku, vše propojené s al dente těstovinami. Vzájemně se prolínající chutě česneku, sýra a vajec vytvářejí krásnou harmonii, která jistě uspokojí vaše chuťové pohárky. Toto jídlo je dokonalé na útulnou večeři, nadchne vaše hosty nebo si jednoduše dopřejete trochu komfortní kouzlo v podobě jídla.
Suroviny:
– 225 g špaget nebo linguine
– 1 velká kuřecí prsa, nakrájená na tenké proužky
– 115 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostky
– 2 velká vejce
– 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
– 3 stroužky česneku, nakrájené na jemno
– 1/2 šálku smetany ke šlehání (volitelně pro extra krémovost)
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
– Nať petržele, na ozdobu
Postup:
1. Uvařte těstoviny: Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte špagety nebo linguine a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Schovejte si 1/2 šálku vody z těstovin, poté těstoviny sceděte a odložte stranou.
2. Připravte kuře a pancettu: Na velké pánvi si rozehřejte olivový olej na středně silném ohni. Přidejte nakrájené kuřecí maso a vařte, dokud není zlatavé a propečené, asi 5-7 minut. Kuře vyjměte z pánve a odložte stranou.
3. Uvařte pancettu: Do stejné pánve přidejte nakrájenou pancettu nebo slaninu. Vařte, dokud nezchrustne a nenechá tuk, asi 5 minut. Přidejte jemně nakrájený česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud voní, dbejte přitom na to, abyste česnek nepřipálili.
4. Smíchejte omáčku: V míse si rozšlehejte vejce, nastrouhaný parmazán a smetanu ke šlehání (pokud používáte). Ochutnejte špetkou soli a pořádnou porcí čerstvě mletého černého pepře.
5. Spojte všechno: Snížete teplotu na minimum. K pánvi s kuřetem přidejte pancettu a česnek. Přidejte uvařené těstoviny a promíchejte. Pánvi odložte z ohně a rychle přilijte směs vajec se sýrem nad těstoviny a neustále míchejte, aby se vejce nesrazila. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu odložené vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
6. Podávání: Rozdělte kuřecí carbonaru na talíře, ozdobte čerstvě nasekanou natí petržele a přidejte další špetku parmazánu, pokud chcete. Užijte si své chutné a krémové těstoviny!