Klasická italská parmazánová cuketa

2024-07-09
Classic Italian Eggplant Parmigiana

Klasická italská parmazánová cuketa

Parmazánová cuketa, něžně známá v italštině jako Parmigiana di Melanzane, je lahodně lahodný a chutný pokrm z italského srdce. Tento klasický pokrm se skládá z vrstev chlebových a smažených plátků cukety, bohaté rajčatové omáčky, čerstvé bazalky a hojnosti rozpuštěného sýra. Kombinace chutí a textur zajisté udělá z tohoto pokrmu oblíbenou volbu u vašeho rodinného stolu.

Ingredience ###

Na cuketu:
– 2 střední cukety
– Sůl
– 2 šálky hladké mouky
– 4 velká vejce
– 2 šálky strouhanky
– Olivový olej na smažení

Na rajčatovou omáčku:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (28 oz) strouhaných rajčat
– 1 lžička sušeného oregana
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvé lístky bazalky, natrhané na kousky

Pro skládání:
– 2 šálky strouhané mozzarelly
– 1 šálek Parmezánského sýra
– Čerstvé lístky bazalky na ozdobu

Návod ###

Příprava cuket:
1. Cukety nakrájejte na kolečka tloušťky 1/4 palce. Plátky vložte do cedníku, posypte je solí. Nechte je asi 30 minut odstát, aby se vytekla nadbytečná vlhkost. Plátky opláchněte a utřete je papírovými utěrkami.

Obal a osmažte cukety:
2. Připravte si stanici na obalení s třemi mělkými miskami: jednou s moukou, jednou s rozšlehanými vejci a jednou se strouhankou.
3. Každý plátek cukety obalíme v mouce, zatřepete přebytečnou mouku. Plátek ponořte do rozšlehaných vajec, přebytečný olej nechte odkapnout a poté ho obalte ve strouhance. Stlačte strouhanku na cuketu, aby se dobře držela.
4. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Cukety osmažte po částech, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé, asi 2-3 minuty na každé straně. Přeneste na talíř s papírovým ubrouskem, aby okapatly.

Příprava rajčatové omáčky:
5. V hrnci na omáčku zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a vařte, dokud nebude měkká a sklenitá, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte ještě minutu.
6. Vmíchejte do strouhaných rajčat oregano. Ochutnejte solí a pepřem. Přibližně 20-25 minut vařte na pánvi, občas zamíchejte. Na konci přimíchejte natrhané lístky bazalky.

Skládání pokrmu:
7. Předehřejte troubu na 190°C.
8. Na dno pekáčku naneste tenkou vrstvu rajčatové omáčky. Na omáčku naskládejte vrstvu osmažených plátků cukety. Na cukety přidejte další rajčatovou omáčku a posýpejte strouhanou mozzarellou a Parmezánem.
9. Opakujte vrstvy, dokud nevyužijete všechny plátky cukety, zakončete vrstvou rajčatové omáčky a posypáním obou druhů sýra.
10. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud nebude sýr bublavý a zlatavě hnědý.

Podávání:
11. Nechte parmazánovou cuketu odpočinout pár minut a ozdobte ji čerstvými lístky bazalky. Podávejte teplé jako hlavní chod s kouskem chleba nebo čerstvým salátem.

Užijte si tuto klasickou italskou parmazánovou cuketu, chuťově bohatý pokrm, který vaši duši zahřeje.

Don't Miss

Exquisite French Duck à l’Orange

Vybraný francouzský kachní pokrm à l’Orange

Vybraný francouzský Kachní apel Kachní à l’Orange je klasické francouzské
Jambalaya Delight: A Hearty Creole Comfort

Jambalaya pochoutka: Srdnatá kreolská pohoda

Jambalaya Delight: Srdcová kajunská pohoda Jambalaya je klasické jídlo z