Klasická francouzská hříbková polévka: Krémová lahůdka
Tato klasická francouzská hříbková polévka je zahřívajícím pokrmem, který dokonale kombinuje zemitou chuť hub s bohatstvím smetany. Ideální pro útulnou večerní večeři, tato polévka je elegantní a pohlcující, předvádějící jemnost francouzské kuchyně.
Ingredience:
– 500 g hlívy, nakrájené
– 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 šálek tučné smetany
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce hladké mouky
– 1 bobkový list
– 1 lžička čerstvé tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
– Sůl a pepř podle chuti
– Nakrájená čerstvá petrželka, na ozdobu
Pokyny:
1. Rozehřejte olivový olej a máslo v velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a vařte, dokud nezměknou a nezevladnou, asi 5 minut.
2. Přidejte česnek a vařte dalších 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte nakrájené houby do hrnce a vařte asi 10 minut, občas míchejte, dokud houby nezezlhnou a neuvolní svou šťávu.
4. Posypte mouku na houbovou směs a vařte 2-3 minuty, neustále míchajte, abyste odstranili syrovou chuť mouky.
5. Nalijte do hrnce kuřecí nebo zeleninový vývar a přidejte bobkový list a tymián. Dobře promíchejte a přiveďte směs k varu.
6. Snižte teplotu a nechte polévku vařit 15-20 minut, aby se chutě spojily.
7. Vyjměte a vyhoďte bobkový list. Přidejte ruční mixér a rozmixujte polévku do hladka. (Jinak přeneste polévku po částech do mixéru a rozmixujte do hladka, poté vraťte zpět do hrnce.)
8. Zakápněte tučnou smetanou a vařte dalších 5 minut na slabém ohni, dokud se nerozehřeje. Nepřivádějte polévku k varu po přidání smetany.
9. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
10. Podávejte horké, ozdobené nakrájenou čerstvou petrželkou.
Užijte si tuto Klasickou francouzskou hříbkovou polévku s kouskem chleba nebo lehkým salátem jako kompletní a uspokojivé jídlo.