Khachapuri: Tradiční gruzínský chléb plněný sýrem
Khachapuri je lahodné a všeobecně oblíbené jídlo z Gruzie, které představuje chléb ve tvaru lodi plněný bohatou směsí sýra, másla a vajec. Toto jídlo je pohodlné, slané a ideální na snídani nebo sýtou svačinu. Kombinace rozpuštěného sýra a tekoucího kuřecího žloutku v teplém, měkkém chlebovém plavidle je prostě neodolatelná. Zde je krok za krokem recept, jak si tento lahodný pokrm připravit doma.
Suroviny:
- 2 1/4 šálky hladké mouky
- 1 balení (2 1/4 lžičky) suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 3/4 šálku teplé vody
- 1/4 šálku mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 1/2 šálky strouhaného feta sýra
- 1 šálek strouhaného mozzarella sýra
- 1/2 šálku ricotty
- 2 velká vejce
- 2 lžíce másla
Postup:
Příprava těsta:
- V velké míse smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Promíchejte a nechte odstát asi 5-10 minut, nebo dokud nevznikne pěna.
- Přidejte mléko, olivový olej, sůl a 1 1/2 šálky mouky k droždí. Promíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
- Postupně přidejte zbývající mouku, 1/2 šálky najednou, dokud se nevytvoří měkké těsto. Nemusíte potřebovat všechnu mouku.
- Převeďte těsto na pomoučený povrch a hněťte asi 8-10 minut, nebo dokud není těsto hladké a pružné.
- Těsto dejte do lehce potřené misky, zakryjte vlhkým hadříkem a nechte kynout na teplém místě asi 1-1.5 hodiny, nebo dokud se nezdvojnásobí.
Příprava náplně:
- V misce smíchejte feta sýr, mozzarella sýr a ricottu.
Sestavení Khachapuri:
- Předehřejte troubu na 450°F (230°C). Vystelte plech pečicím papírem.
- Po nakyneutí těsta ho vyklepněte a rozdělte na dvě stejné části.
- Každou část rozválejte do oválného tvaru, asi 9-10 palců dlouhého.
- Položte rozválené těsto na připravený plech. Rozetřete směs sýra rovnoměrně do středu každého oválného těsta, zanechte okraje.
- Okraje těsta přeložte přes náplň sýra, aby vznikl tvar lodi, konce utáhněte.
- Pečte v prehřaté troubě 12-15 minut, nebo dokud chléb nebude zlatě hnědý a sýr rozpuštěný a bublinkatý.
- Khachapuri vyjměte z trouby. Vytvořte malou jamku ve středu směsi sýra a do každé vložte vejce.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 5-6 minut, nebo dokud bílky nejsou tuhé a žloutky tekuté.
Podávání:
- Vyjměte khachapuri z trouby a okraje chleba potřete rozpuštěným máslem.
- Podávejte horké, rozbijte žloutek a promíchejte s rozpuštěným sýrem, než si utrhnete kousky chleba na namočení do slizké lahodné náplně.
Užijte si domácí Khachapuri, pravou chuť gruzínské kulinářské tradice!