Khachapuri: Tradiční gruzínský chléb plněný sýrem

2024-07-06
Khachapuri: Traditional Georgian Cheese-Filled Bread

Khachapuri: Tradiční gruzínský chléb plněný sýrem

Khachapuri je lahodné a všeobecně oblíbené jídlo z Gruzie, které představuje chléb ve tvaru lodi plněný bohatou směsí sýra, másla a vajec. Toto jídlo je pohodlné, slané a ideální na snídani nebo sýtou svačinu. Kombinace rozpuštěného sýra a tekoucího kuřecího žloutku v teplém, měkkém chlebovém plavidle je prostě neodolatelná. Zde je krok za krokem recept, jak si tento lahodný pokrm připravit doma.

Suroviny:

  • 2 1/4 šálky hladké mouky
  • 1 balení (2 1/4 lžičky) suchého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 3/4 šálku teplé vody
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 1/2 šálky strouhaného feta sýra
  • 1 šálek strouhaného mozzarella sýra
  • 1/2 šálku ricotty
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce másla

Postup:
Příprava těsta:

  1. V velké míse smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Promíchejte a nechte odstát asi 5-10 minut, nebo dokud nevznikne pěna.
  2. Přidejte mléko, olivový olej, sůl a 1 1/2 šálky mouky k droždí. Promíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  3. Postupně přidejte zbývající mouku, 1/2 šálky najednou, dokud se nevytvoří měkké těsto. Nemusíte potřebovat všechnu mouku.
  4. Převeďte těsto na pomoučený povrch a hněťte asi 8-10 minut, nebo dokud není těsto hladké a pružné.
  5. Těsto dejte do lehce potřené misky, zakryjte vlhkým hadříkem a nechte kynout na teplém místě asi 1-1.5 hodiny, nebo dokud se nezdvojnásobí.

Příprava náplně:

  1. V misce smíchejte feta sýr, mozzarella sýr a ricottu.

Sestavení Khachapuri:

  1. Předehřejte troubu na 450°F (230°C). Vystelte plech pečicím papírem.
  2. Po nakyneutí těsta ho vyklepněte a rozdělte na dvě stejné části.
  3. Každou část rozválejte do oválného tvaru, asi 9-10 palců dlouhého.
  4. Položte rozválené těsto na připravený plech. Rozetřete směs sýra rovnoměrně do středu každého oválného těsta, zanechte okraje.
  5. Okraje těsta přeložte přes náplň sýra, aby vznikl tvar lodi, konce utáhněte.
  6. Pečte v prehřaté troubě 12-15 minut, nebo dokud chléb nebude zlatě hnědý a sýr rozpuštěný a bublinkatý.
  7. Khachapuri vyjměte z trouby. Vytvořte malou jamku ve středu směsi sýra a do každé vložte vejce.
  8. Vraťte do trouby a pečte dalších 5-6 minut, nebo dokud bílky nejsou tuhé a žloutky tekuté.

Podávání:

  1. Vyjměte khachapuri z trouby a okraje chleba potřete rozpuštěným máslem.
  2. Podávejte horké, rozbijte žloutek a promíchejte s rozpuštěným sýrem, než si utrhnete kousky chleba na namočení do slizké lahodné náplně.

Užijte si domácí Khachapuri, pravou chuť gruzínské kulinářské tradice!

Don't Miss

Zesty Italian Eggplant Parmesan

Ostrý italský parmazán z lilkové jáhly

Pikantní italská lilková parmazánka Pikantní italská lilková parmazánka je klasické
Lobster Fra Diavolo: A Spicy and Sophisticated Seafood Delight

„Kreveta Fra Diavolo: Pikantní a Sofistikovaná Lahůdka z Mořských Plodů“

Lobster Fra Diavolo: Krevety Fra Diavolo – Pikantní a Sofistikovaná