Kedgeree: Klasická britsko-indická fúze kořeněné rýže, uzené ryby a vajec
Kedgeree je tradiční britské jídlo, které má svůj původ v Indii a sahá až do koloniální éry. Tato sytá a chutná fúze kořeněné rýže, uzené ryby a vařených vajec se stala oblíbeným comfort jídlem. Dokonale spojuje aromatické koření indické kuchyně se jemnějšími chutěmi britské kuchyně.
Suroviny:
– 200g uzených filetů tresky
– 150g basmati rýže
– 2 tvrdě uvařená vejce, nakrájená
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2,5cm kousek zázvoru, nastrouhaný
– 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
– 50g mraženého hrášku
– 1 lžíce kari prášku
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 500ml zeleninového vývaru
– 2 lžíce nasekané petržele
– Šťáva z 1 citronu
– 2 lžíce másla
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava uzené tresky: V hrnci dejte uzené filety tresky a zalijte vodou. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, dokud není ryba uvařená a snadno se krájí. Rybu vyjměte z hrnce, nechte ji zchladnout, a pak ji rozloučte na větší kousky. Odložte.
2. Uvaření rýže: Basmati rýži propláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Do středně velkého hrnce dejte rýži a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přiklopte a vařte asi 10-12 minut, dokud není rýže měkká a voda absorbována. Odložte a nechte hřát.
3. Orestujte aromatické ingredience: Na pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte jemně nasekanou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Orestujte asi 5 minut, dokud se cibule zjemní a prosvítí.
4. Přidejte koření a zeleninu: Vmíchejte kari, kurkumu a koriandr. Vařte další 2 minuty, dokud koření neuvoní vůni. Přidejte nakrájenou žlutou papriku a mražený hrášek na pánvi a vařte asi 5 minut, dokud nezměknou.
5. Smíchejte rýži a rybu: Opatrně vmíchejte uvařenou rýži do pánve s zeleninou a kořením. Přidejte uzenou tresku a nakrájená tvrdě uvařená vejce. Dobře promíchejte všechny ingredience a ohřejte. Ochutnejte solí a pepřem.
6. Dokončete citronovou šťávou a petrželí: Před podáváním vmíchejte čerstvou citronovou šťávu a nasekanou petržel. Tím přidáte jídlu čerstvou a šťavnatou chuť.
7. Podávání: Podávejte horké kedgeree, ozdobené další nasekanou petrželí a citronovými klinči na okraji pro pikantní chuť.
Užijte si toto lahodné a aromatické jídlo, které spojuje to nejlepší z britských a indických kulinárních tradic!