Bajanské kuře a rýžová lahůdka: Více než kulinární pohlazení z Karibiku
Bajanské kuře a rýžová lahůdka je tradiční barbadoské jídlo, které spojuje pohodové chutě kuřete a rýže s jedinečnou směsí koření a dochucovadel typických pro karibskou kuchyni. Kuře je marinováno ve chutné směsi bylinek a koření, pak dušeno do něžné dokonalosti, a podává se na voňavé posteli rýže, často doplněné čerstvou zeleninou nebo luštěninami pro nasycující jídlo.
Ingredience:
– 4 kuřecí stehna s kostí a kůží
– 1 hrnek dlouzozrnné rýže
– 2 hrnky kuřecího vývaru
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 lžička tymián
– 1 lžička papriky
– 1 lžička nového koření
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1/2 lžičky soli
– 1 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžíce sójové omáčky
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 hrnek hrášku nebo směsné zeleniny (volitelné)
Postup:
1. Marinování kuřete:
– V misce smíchejte limetkovou šťávu, sójovou omáčku, tymián, papriku, nové koření, černý pepř a sůl. Dobře promíchejte.
– Přidejte kuřecí stehna do mísy a ujistěte se, že jsou dobře obalena marinádou. Nechte marinovat minimálně 1 hodinu, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
2. Uvaření kuřete:
– V hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním ohni.
– Přidejte marinovaná kuřecí stehna s kůží dolů a osmahněte je, až zezlátnou, asi 4-5 minut na každé straně. Kuře vyjměte z pánve a odložte stranou.
3. Osmažte aromatické ingredience:
– Do stejné pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a červenou papriku. Osmažte je, až změknou a slupnou, asi 5 minut.
4. Příprava rýže:
– Přidejte rýži do pánve s osmaženou zeleninou, promíchejte, aby se rýže obalila olejem a zeleninou.
– Nalijte kuřecí vývar, zamíchejte.
5. Kombinace všech ingrediencí:
– Vraťte osmažená kuřecí stehna zpět do pánve a položte je na vrstvu rýže.
– Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 20-25 minut, nebo dokud není rýže měkká a kuře uvařené. Pokud používáte hrášek nebo směsnou zeleninu, přidejte ji do pánve během posledních 5 minut vaření.
6. Podávání:
– Vidličkou prohrabte rýži a podávejte Bajanské kuře a rýžovou lahůdku teplou, zdobenou čerstvými bylinkami, pokud si přejete.
Užijte si lahodnou a pohodovou chuť Karibiku s každým soustem této vynikající Bajanské kuře a rýžové lahůdky!