Radostná citronová bazalková risotto s šťavnatými grilovanými krevety: Symfonie středomořských chutí
„`html
Vychutnejte si živou kulinářskou cestu s naším radostným citronovým bazalkovým risottem s šťavnatými grilovanými krevetami. Tento báječný pokrm čerpá inspiraci ze slunečných pobřeží Itálie, kde čerstvé mořské vánek dokonale doplňuje aromatické bylinky, které rostou v hojnosti. Představte si, jak si pochutnáváte na šťavnatých krevetech, dokonale grilovaných do lahodného kouře, usazených na krémovém, lahodném citronovém bazalkovém risottu. Každý sousto harmonizuje kyselé tóny citronu s voňavou sladkostí čerstvé bazalky, což z tohoto pokrmu činí oslavu chutí ideální pro útulnou večeři s přáteli nebo speciální rodinné jídlo.
Ingredience
– Na risotto:
– 1 ½ šálku Arborio rýže
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 střední cibule, jemně nakrájená
– 3 stroužky česneku, jemně nasekané
– ½ šálku bílého vína
– 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru, ohřátého
– 1 lžíce citronové kůry
– 2 lžíce citronové šťávy
– ½ šálku strouhaného parmezánu
– 2 lžíce másla
– ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
– Sůl a pepř podle chuti
– Na grilované krevety:
– 1 libra velkých krevet, oloupaných a zbavených střívka
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce citronové šťávy
– 1 čajová lžička citronové kůry
– 2 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 čajová lžička soli
– ½ čajové lžičky černého pepře
Pokyny
1. Marinujte krevety:
– V míse smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 čajovou lžičku citronové kůry, 2 stroužky nasekaného česneku, 1 čajovou lžičku soli a ½ čajové lžičky černého pepře.
– Přidejte krevety a ujistěte se, že jsou dobře pokryté marinádou. Zakryjte a nechte v chladničce alespoň 30 minut, aby se chutě spojily.
2. Připravte risotto:
– Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni.
– Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nebude průhledná, asi 3 minuty. Přidejte nasekaný česnek a vařte ještě minutu.
– Vmíchejte Arborio rýži a ujistěte se, že je dobře pokrytá olejem, a vařte 2 minuty, dokud nezačne mírně opékat.
– Přilijte bílé víno a neustále míchejte, dokud se většina nevypaří.
– Začněte přidávat teplý vývar, po jednom šálku, neustále míchejte, dokud se každý šálek nevpije, než přidáte další. Tento proces potrvá 18-20 minut.
– Jakmile je rýže krémová a měkká, snižte teplotu na minimum a vmíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, parmezán a máslo. Smíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
– Vmíchejte čerstvou bazalku a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Udržujte risotto teplé.
3. Grilujte krevety:
– Předhřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
– Grilujte marinované krevety 2-3 minuty z každé strany, dokud nezčervenají a lehce se neopečou.
– Odstraňte z grilu a dejte stranou.
4. Sestavte a podávejte:
– Na každý talíř podávejte štědrou porci risotta.
– Navrch dejte několik grilovaných krevet a ozdobte extra bazalkovými listy a kouskem citronu pro přidanou chuť.
– Tento pokrm podávejte se sklenkou vychlazeného Pinot Grigio nebo lehkým, citrusovým Chardonnay, aby se doplnily chutě.
Tipy na vaření
– Ohřívání vývaru: Držte vývar teplý na vedlejším hořáku, aby se udržela krémová konzistence risotta.
– Druh krevet: Neváhejte použít jumbo krevety pro výraznější chuť; jen lehce prodlužte dobu grilování.
– Konzistence risotta: Pokud se vaše risotto příliš zhoustne, přidejte trochu více vývaru nebo vody, abyste ho uvolnili.
Vychutnejte si tento báječný pokrm, který zachycuje podstatu středomořské kuchyně přímo ve vaší kuchyni!
„`