Maple-Fig Tart: A Delectable Dessert Featuring Sweet Maple Syrup and Juicy Figs

Javorově-fíkový koláč: lahodný dezert s příjemně sladkým javorovým sirupem a šťavnatými fíkemi

Javorově-fíkový koláč je lahodný dezert, který kombinuje bohatou sladkost javorového sirupu s přirozenou šťavnatostí čerstvých fíků. Tento snadno připravitelný koláč se pyšní máslovým těstem, krémovou náplní a krásnou prezentací, která udělá dojem na jakémkoli večírku nebo rodinném setkání.

###Ingredience###
**Na těsto:**
– 1 1/4 šálku hladké mouky
– 1/2 šálku másla, studeného a nakrájeného na kostky
– 1/4 šálku krupicového cukru
– 1/4 lžičky soli
– 1 velký žloutek
– 2-3 lžíce studené vody

**Na náplň:**
– 1 šálek mascarpone sýra
– 1/4 šálku javorového sirupu
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 1/4 lžičky mleté skořice

**Na ozdobení:**
– 8-10 čerstvých fíků, rozkrojených na čtvrtiny
– 2 lžíce javorového sirupu
– Čerstvé lístky máty, jako dekorace (volitelné)

###Postup###

###Příprava těsta###
1. **Předehřejte** troubu na 175°C.
2. V mixéru **smíchejte** mouku, studené máslo, cukr a sůl. Mixujte, dokud směs nevypadá jako hrubé drobky.
3. Přidejte žloutek a mixujte, dokud není směs hladká. Postupně **přilijte** studenou vodu po lžičkách, dokud těsto začne držet pohromadě.
4. Těsto **vyndejte** na pomoučený povrch a vytvarujte do disku. Zabalte do potravinové fólie a nechte aspoň 30 minut vychladit v lednici.
5. Jakmile je vychlazené, **vyválejte** těsto do velikosti 9palcového tartového plechu s odnímatelným dnem. **Přitlačte** těsto do plechu a ustřihněte přebytek.
6. **Píchejte** dno těsta vidličkou a vystelte jej pečicím papírem. Naplňte ho pečicími kuličkami nebo suchými fazolemi.
7. **Pečte** 15 minut, pak odstraňte papír i kuličky. **Pečte** dalších 10 minut, nebo dokud těsto nezezloutne. Nechte úplně vychladnout.

###Příprava náplně###
1. Ve míse **šlehejte** mascarpone, javorový sirup, vanilkový extrakt a mletou skořici dohladka.
2. **Rozetřete** náplň rovnoměrně do vychladlého těsta.

###Sestavení koláče###
1. **Rozložte** čtvrtiny fíků dekorativně na náplň.
2. **Pokapejte** fíky 2 lžícemi javorového sirupu.
3. **Ozdobte** čerstvými lístky máty, pokud chcete.

###Servírování###
1. **Chladněte** koláč v lednici asi 30 minut, aby chutě prolnuly.
2. **Nakrájejte** a **podávejte** koláč chlazený nebo při pokojové teplotě.

Užijte si váš lahodný Javorově-fíkový koláč, dokonalou kombinaci sladkých, krémových a ovocných chutí v každém soustu!

The source of the article is from the blog jomfruland.net