Javorově-fíkový koláč: lahodný dezert s příjemně sladkým javorovým sirupem a šťavnatými fíkemi
Javorově-fíkový koláč je lahodný dezert, který kombinuje bohatou sladkost javorového sirupu s přirozenou šťavnatostí čerstvých fíků. Tento snadno připravitelný koláč se pyšní máslovým těstem, krémovou náplní a krásnou prezentací, která udělá dojem na jakémkoli večírku nebo rodinném setkání.
Ingredience###
Na těsto:
– 1 1/4 šálku hladké mouky
– 1/2 šálku másla, studeného a nakrájeného na kostky
– 1/4 šálku krupicového cukru
– 1/4 lžičky soli
– 1 velký žloutek
– 2-3 lžíce studené vody
Na náplň:
– 1 šálek mascarpone sýra
– 1/4 šálku javorového sirupu
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 1/4 lžičky mleté skořice
Na ozdobení:
– 8-10 čerstvých fíků, rozkrojených na čtvrtiny
– 2 lžíce javorového sirupu
– Čerstvé lístky máty, jako dekorace (volitelné)
Postup###
Příprava těsta###
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. V mixéru smíchejte mouku, studené máslo, cukr a sůl. Mixujte, dokud směs nevypadá jako hrubé drobky.
3. Přidejte žloutek a mixujte, dokud není směs hladká. Postupně přilijte studenou vodu po lžičkách, dokud těsto začne držet pohromadě.
4. Těsto vyndejte na pomoučený povrch a vytvarujte do disku. Zabalte do potravinové fólie a nechte aspoň 30 minut vychladit v lednici.
5. Jakmile je vychlazené, vyválejte těsto do velikosti 9palcového tartového plechu s odnímatelným dnem. Přitlačte těsto do plechu a ustřihněte přebytek.
6. Píchejte dno těsta vidličkou a vystelte jej pečicím papírem. Naplňte ho pečicími kuličkami nebo suchými fazolemi.
7. Pečte 15 minut, pak odstraňte papír i kuličky. Pečte dalších 10 minut, nebo dokud těsto nezezloutne. Nechte úplně vychladnout.
Příprava náplně###
1. Ve míse šlehejte mascarpone, javorový sirup, vanilkový extrakt a mletou skořici dohladka.
2. Rozetřete náplň rovnoměrně do vychladlého těsta.
Sestavení koláče###
1. Rozložte čtvrtiny fíků dekorativně na náplň.
2. Pokapejte fíky 2 lžícemi javorového sirupu.
3. Ozdobte čerstvými lístky máty, pokud chcete.
Servírování###
1. Chladněte koláč v lednici asi 30 minut, aby chutě prolnuly.
2. Nakrájejte a podávejte koláč chlazený nebo při pokojové teplotě.
Užijte si váš lahodný Javorově-fíkový koláč, dokonalou kombinaci sladkých, krémových a ovocných chutí v každém soustu!