Jambalaya: Sytá jižní klasika, která spojuje odvážné chutě
Jambalaya je nesporným jídlem z Louisiany, které kombinuje prvky španělské, francouzské a africké kuchyně. Plná odvážných chutí z mixu bílkovin jako je kuřecí maso, klobása a krevety, je tohle jednohrncové divadlo bohaté, syté a ideální na jakoukoli příležitost. Kombinace rýže, zeleniny a živého koření dělá z jambalayi chutné jídlo, které jistě uchvátí.
Suroviny:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 libra kuřecího masa, nakrájeného na kostky
– 1 libra andouille klobásy, nakrájené
– 1 libra velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
– 1 velká cibule, nakrájená
– 1 paprika, nakrájená
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 plechovka (14,5 uncí) nakrájených rajčat
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 1 šálek dlouhozrnné rýže
– 2 lžičky kreolského koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 bobkový list
– Sůl a pepř dle chuti
– 3 stonky jarní cibulky, nakrájené (na ozdobu)
– Čerstvá petržel, nasekaná (na ozdobu)
Návod:
1. Příprava Surovin: Ujistěte se, že jsou všechny bílkoviny nakrájené, klobása nakrájená nebo oloupané krevety. Nakrájejte cibuli, papriku a celer. Nakrájejte česnek na drobno.
2. Uvařte Kuře: V hrnci nebo kotlíku si na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájené kuře a vařte, dokud nezezlátne ze všech stran. Kuře vyjměte z hrnce a dejte stranou.
3. Uvařte Klobásu: Do toho samého hrnce přidejte nakrájenou andouille klobásu. Vařte, dokud nezezlátne, poté vyjměte a dejte stranou.
4. Osmažte Aromatické Ingredience: Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a celer do hrnce. Vařte, dokud zelenina není jemná, asi 5–7 minut. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a vařte další minutu.
5. Kombinace Surovin: Vraťte zpět do hrnce zlato hnědě uvařené kuře a klobásu. Vmíchejte nakrájená rajčata (s šťávou), kuřecí vývar, rýži, kreolské koření, tymián, oregano, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu.
6. Vařte na Mírném Plameni: Snížete plamen na nízko, přikryjte a vařte asi 20 minut, nebo dokud není rýže uvařená a většina tekutiny je absorbovaná. Občas promíchejte, aby se nepřipálilo.
7. Přidejte Krevety: Přidejte oloupané krevety do hrnce a promíchejte. Přikryjte a vařte dalších 5 minut, dokud krevety nejsou uvařené a růžové.
8. Dovlěčení: Vyjměte bobkový list. Ochutnejte a případně dochuťte více solí a pepřem.
9. Ozdobte a Podávejte: Jambalayu ozdobte nakrájenými jarními cibulkami a nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte horké.
Užijte si vaši lahodnou jambalayu – právě jste uvařili jižní klasiku, která jistě zaujme!