Jambalaya: A Hearty Cajun-Creole Rice Delight

Jambalaya: Srdnatý kajunsko-kreolský rýžový pokrm

Jambalaya je chutný a kořeněný jednohrnec pocházející z živého spojení kajunské a kreolské kuchyně Louisiany. Kombinuje rýži, maso a mořské plody, je to univerzální pokrm, který zachycuje bohaté kulturní dědictví jihu. Tato receptura spojuje směs kuřecího masa, klobásy a krevet, dochucených tradičními kořením a zeleninou. Je to ideální jídlo pro jakoukoli příležitost, plné barev a robustních chutí.

Suroviny:
– 2 lžíce olivového oleje
– 450 g kuřecích stehenních steaků bez kostí a kůže, nakrájených na kostky
– 450 g Andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 450 g velkých oloupaných a očištěných krevet
– 1 velká cibule, nakrájená na kostky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostky
– 3 stonky celeru, nakrájené na kostky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže
– 1 plechovka (400 g) nasekaných rajčat
– 3 šálky kuřecího vývaru
– 2 lžičky kreolského koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička uzené papriky
– 1/2 lžičky kajenského pepře (volitelně, pro zvýraznění chuti)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 bobkové listy
– 2 stonky jarní cibulky, nakrájené (na ozdobu)
– Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)

Postup:
1. Rozehřejte olivový olej na velké pánvi nebo v nizozemském hrnci na středním ohni.
2. Přidejte kuřecí stehenní maso a plátky klobásy. Opečte, dokud není kuřecí maso zhnědlé a klobása mírně křupavá, asi 5-7 minut. Masa odeberte z pánve a odložte stranou.
3. Ve stejné pánvi přidejte nakrájenou cibuli, zelenou a červenou papriku a celer. Orestujte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
4. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vůně.
5. Vmíchejte rýži, aby byla dobře obalená olejem a zeleninou. Vařte 2-3 minuty, nechte rýži lehce zesklovatět.
6. Přidejte plechovku nasekaných rajčat (s džusem), kuřecí vývar, kreolské koření, sušený tymián, uzenou papriku, kajenský pepř (pokud používáte), sůl, pepř a bobkové listy. Dobře promíchejte.
7. Vraťte uvařené kuřecí maso a klobásu do pánve. Přiveďte směs k varu, snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte 15-20 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená a měkká.
8. Přidejte krevety do pánve a jemně je zamíchejte do rýžové směsi. Znovu přiklopte a vařte dalších 5 minut, nebo dokud krevety nezezdí a nejsou uvařené.
9. Odstraňte bobkové listy. Ochutnejte a případně dochuťte.
10. Před podáváním ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a čerstvou petrželkou.

Užijte si svou lahodnou a srdnatou Jambalayu, skutečnou chuť louisianské kulinářské tradice!

The source of the article is from the blog agogs.sk