Jambalaya: Srdnatá Kreolská lahůdka s kořeněnou rýží, klobásou a kreolskými aromatickými látkami
Jambalaya je klasické kreolské jídlo pocházející z Louisiany, které kombinuje vlivy francouzské, španělské a západoafrické kuchyňské tradice. Je to sytá a bohatá chuťově směs bílkovin – obvykle klobásy, kuřecího masa a krevet – vařená na šťávě rajčat a rýži. Ingredience se spojují dohromady a vytvářejí hluboce chutné a uspokojivé jednohrncové jídlo.
Ingredience:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 libra andouille klobásy, nakrájené
– 1 libra kuřecího prsou, nakrájeného na kostky
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kostky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (14,5 unce) nasekaných rajčat
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– 1,5 šálky dlouhozrnné rýže
– 3 šálky kuřecího vývaru
– 1 lžíce kajenského koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička papriky
– 1/2 libry krevet, oloupaných a očištěných
– 2 jarní cibulky, nakrájené
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá petržel, nasekaná (volitelně, k ozdobení)
Postup:
1. Zprudka osmahněte maso:
Na velkém hrnci nebo v kotlíku rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou andouille klobásu a opečte, přibližně 5 minut. Odstraňte klobásu z hrnce a dejte stranou.
2. Orestujte kuře:
Do stejného hrnce přidejte nakrájená kuřecí prsa. Orestujte je po všech stranách, přibližně 5-7 minut. Kuře odstraňte a dejte stranou s klobásou.
3. Orestujte zeleninu:
Přidejte nasekanou cibuli, papriku a celer do hrnce. Vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Smíchejte ingredience a dusíme:
Vraťte klobásu a kuře do hrnce se zeleninou. Vmíchejte nasekaná rajčata, rajčatový protlak, rýži, kuřecí vývar, kajenské koření, tymián, a papriku. Přiveďte směs k varu, snižte teplotu na minimum. Přiklopte a nechte vařit asi 20-25 minut, nebo dokud se rýže neprovaří a většina tekutiny se vstřebá.
5. Přidejte krevety:
Vmíchejte krevety a vařte dalších 5 minut, nebo dokud krevety nezevřou a nejsou uvařené.
6. Finské doteky:
Ochutnejte jambalayu solí a pepřem podle chuti. Zamíchejte nakrájenou jarní cibulku a při vaší volbě ozdobte čerstvou petrželí.
Podávejte Jambalayu horkou a užijte si nádhernou směs chutí, která z tohoto jídla činí opravdové kreolské mistrovské dílo!