Jambalaya: Kořenitá kreolská lahůdka s krevetami, klobásou a chutnou rýží

2024-08-16
Jambalaya: A Spicy Creole Delight with Shrimp, Sausage, and Flavorful Rice

Jambalaya: Pikantní kreolská lahoda s krevetami, uzeným klobásou a aromatickou rýží

Jambalaya je oblíbené jídlo z kreolské kuchyně Louisiany, které mistrovsky kombinuje chutě krevet, klobásy a směs zeleniny, vše vařené společně s dochucenou rýží. Tento pokrm vařený v jednom hrnci je známý svou bohatou chutí, úžasnou pikantností a tím, jak spojuje harmonickou směs textur a vůní. Připravte své chuťové buňky na opravdovou kulinářskou lahůdku s tímto klasickým receptem na jambalayu.

Ingredience:
– 2 lžíce olivového oleje
– 450 g uzené andouille klobásy, nakrájené
– 450 g středně velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
– 1 cibule, nakrájená
– 1 paprika, nakrájená
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (14,5 uncí) nasekaných rajčat
– 3 šálky kuřecího vývaru
– 1 1/2 šálku dlouhozrnné rýže
– 2 čajové lžičky kreolského koření
– 1 čajová lžička papriky
– 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
– 1/4 čajové lžičky kajenského pepře (volitelné pro větší pikantnost)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 stonky jarní cibulky nakrájené (na ozdobu)
– Čerstvá petržel na ozdobu

Postup:
1. Rozehřejte olivový olej v velkém hrnci nebo holandském hrnci na středním plameni. Přidejte nakrájenou klobásu a smažte, dokud není zhnědlá, asi 5 minut. Klobásu vyjměte držadlem naběračkou a odložte stranou.
2. Do stejného hrnce přidejte krevety a smažte je, dokud nezmění barvu na růžovou, asi 2-3 minuty z každé strany. Krevety vyjměte a odložte je vedle klobásy.
3. Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a celer do hrnce. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, asi 5-7 minut.
4. Vložte nasekaný česnek a restujte další minutu, aby se česnek projevil vůní.
5. Přidejte nasekaná rajčata, kuřecí vývar, rýži, kreolské koření, papriku, tymián a kajenský pepř (pokud používáte). Dobře promíchejte všechny ingredience.
6. Vraťte klobásu do hrnce a nechte směs provařit. Jakmile začne vařit, snižte oheň na minimum, zakryjte hrnec a nechte vařit přibližně 20-25 minut, nebo dokud rýže není uvařená a většina tekutiny absorbována.
7. Jemně vmíchejte uvařené krevety, aby byly rovnoměrně rozloženy po celé míse. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
8. Hrnec odložte z ohně a nechte ho, zakrytý, asi 5 minut, aby se chutě slily dohromady.
9. Jambalayu ozdobte nakrájenými stonky jarní cibulky a nasekanou čerstvou petrželí před podáváním.

Vychutnejte si tuto sytou a chutnou jambalayu jako dokonalé jídlo pro rodinná setkání nebo jako pohodovou večeři, která vás přenes na živé ulice New Orleansu!

Don't Miss

Classic Vegetable Casserole with Garlicky Bread Crust

Klasická zeleninová zapékanka s česnekovou chlebovou krustou

Klasická zeleninová zapékaná mísa s česnekovou chlebovou krustou Sytá a
Classic Korean Kimchi – Spicy, Fermented Korean Vegetable Delight

Klasické korejské kimchi – pikantní, kvašená korejská zeleninová lahůdka

Klasické korejské kimchi – ostrá, kvašená korejská zeleninová lahůdka Kimchi