Jambalaya: Ostrá, chutná pochoutka z Jihu s Kuřetem, Klobásou a Krevetami
Jambalaya je klasické jídlo z louisianské kuchyně, známé svým lákavým mixem koření, masa, mořských plodů a zeleniny. Tato jednoduchá směs spojuje šťavnaté kuře, kouřovou klobásu a jemné krevety s rýží, vytvářející syté a chutné jídlo. Ať už jste fanouškem kajunské či kreolské kuchyně, Jambalaya si jistě získá vaše chuťové pohárky a opětovně vás přivede do chuti.
Suroviny:
Pro Proteiny:
– 0,45 kg kuřecích stehenních steaků bez kostí, nakrájených na sousto
– 0,45 kg andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 0,45 kg velkých krevet, oloupaných a vyříznutých střeva
Pro Zeleninu a Základ:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
– 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
– 1 plechovka (cca 410 g) nasekaných rajčat
– 1 hrnek dlouhozrnné rýže
– 3 hrnky kuřecího vývaru
– 2 lžičky kajenského koření
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky sušeného oregana
– 2 bobkové listy
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka (na ozdobu)
– Nadrobno nasekaná petrželka (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava Surovin:
V hrnci nebo nizozemském hrnci zahřejte olivový olej na středně silném ohni. Přidejte kusy kuřete a smažte je, dokud nezezlátnou ze všech stran, přibližně 5-7 minut. Kuře vyjměte z hrnce a odložte stranou.
2. Uzrazení Klobásy a Zeleniny:
Přidejte do stejného hrnce andouille klobásu a smažte, dokud nezezlátnou, asi 4-5 minut. Klobásu vyjměte a odložte společně s kuřetem. Přidejte nakrájenou cibuli, zelenou papriku a celer do hrnce. Restujte zeleninu, dokud se nezměkne, asi 5 minut. Vsypte nadrobno nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty.
3. Smíchejte Suroviny a Vařte na Simmer:
Vraťte kuře a klobásu do hrnce k restované zelenině. Přidejte nasekaná rajčata (včetně šťávy), rýži, kuřecí vývar, kajenské koření, papriku, tymián, oregano a bobkové listy. Zamíchejte všechny suroviny, ujistěte se, že je rýže plně ponořena v tekutině. Přiveďte směs k varu.
4. Uvařte Rýži a Dochucení Jídla:
Jakmile začne vřít, snižte teplotu na nízkou a poklopte hrnec. Nechte Jambalayu simmerovat 20-25 minut, nebo dokud rýže nebude měkká a vstřebá většinu tekutiny. Občas promíchejte, abyste zabránili přilepení.
5. Přidejte Krevety:
Během posledních 5 minut vaření přidejte do hrnce krevety. Opatrně promíchejte, aby se krevety vmísily do směsi rýže. Vařte, dokud krevety nezezlátou a neoplývají.
6. Ochutnejte a Podávejte:
Vyjměte bobkové listy z hrnce. Ochutnejte Jambalayu a případně ji dosolte a okořeňte pepřem podle potřeby. Podávejte horké, ozdobené kolečky jarní cibulky a nastrouhanou petrželkou. Užijte si tuto sytou a ostrou jižanskou pochoutku!
Tipy na Vaření:
– Pro kouřovou chuť zvažte použití uzené papriky místo sladké papriky.
– Pokud preferujete mírnější pálivost, snižte množství kajenského koření nebo vyberte mírnější klobásu.
– Jambalaya je variabilní jídlo, takže se nebojte přidat další mořské plody jako kraba či rakovce, pokud máte chuť.