Jambalaya: Kořenitá a chutná jižní pochoutka s kuřecím masem, klobásou a krevetami

2024-06-24
Jambalaya: A Spicy, Flavor-Packed Southern Delight With Chicken, Sausage, and Shrimp

Jambalaya: Ostrá, chutná pochoutka z Jihu s Kuřetem, Klobásou a Krevetami

Jambalaya je klasické jídlo z louisianské kuchyně, známé svým lákavým mixem koření, masa, mořských plodů a zeleniny. Tato jednoduchá směs spojuje šťavnaté kuře, kouřovou klobásu a jemné krevety s rýží, vytvářející syté a chutné jídlo. Ať už jste fanouškem kajunské či kreolské kuchyně, Jambalaya si jistě získá vaše chuťové pohárky a opětovně vás přivede do chuti.

Suroviny:

Pro Proteiny:
– 0,45 kg kuřecích stehenních steaků bez kostí, nakrájených na sousto
– 0,45 kg andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 0,45 kg velkých krevet, oloupaných a vyříznutých střeva

Pro Zeleninu a Základ:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
– 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
– 1 plechovka (cca 410 g) nasekaných rajčat
– 1 hrnek dlouhozrnné rýže
– 3 hrnky kuřecího vývaru
– 2 lžičky kajenského koření
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky sušeného oregana
– 2 bobkové listy
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka (na ozdobu)
– Nadrobno nasekaná petrželka (na ozdobu)

Postup:

1. Příprava Surovin:
V hrnci nebo nizozemském hrnci zahřejte olivový olej na středně silném ohni. Přidejte kusy kuřete a smažte je, dokud nezezlátnou ze všech stran, přibližně 5-7 minut. Kuře vyjměte z hrnce a odložte stranou.

2. Uzrazení Klobásy a Zeleniny:
Přidejte do stejného hrnce andouille klobásu a smažte, dokud nezezlátnou, asi 4-5 minut. Klobásu vyjměte a odložte společně s kuřetem. Přidejte nakrájenou cibuli, zelenou papriku a celer do hrnce. Restujte zeleninu, dokud se nezměkne, asi 5 minut. Vsypte nadrobno nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty.

3. Smíchejte Suroviny a Vařte na Simmer:
Vraťte kuře a klobásu do hrnce k restované zelenině. Přidejte nasekaná rajčata (včetně šťávy), rýži, kuřecí vývar, kajenské koření, papriku, tymián, oregano a bobkové listy. Zamíchejte všechny suroviny, ujistěte se, že je rýže plně ponořena v tekutině. Přiveďte směs k varu.

4. Uvařte Rýži a Dochucení Jídla:
Jakmile začne vřít, snižte teplotu na nízkou a poklopte hrnec. Nechte Jambalayu simmerovat 20-25 minut, nebo dokud rýže nebude měkká a vstřebá většinu tekutiny. Občas promíchejte, abyste zabránili přilepení.

5. Přidejte Krevety:
Během posledních 5 minut vaření přidejte do hrnce krevety. Opatrně promíchejte, aby se krevety vmísily do směsi rýže. Vařte, dokud krevety nezezlátou a neoplývají.

6. Ochutnejte a Podávejte:
Vyjměte bobkové listy z hrnce. Ochutnejte Jambalayu a případně ji dosolte a okořeňte pepřem podle potřeby. Podávejte horké, ozdobené kolečky jarní cibulky a nastrouhanou petrželkou. Užijte si tuto sytou a ostrou jižanskou pochoutku!

Tipy na Vaření:
– Pro kouřovou chuť zvažte použití uzené papriky místo sladké papriky.
– Pokud preferujete mírnější pálivost, snižte množství kajenského koření nebo vyberte mírnější klobásu.
– Jambalaya je variabilní jídlo, takže se nebojte přidat další mořské plody jako kraba či rakovce, pokud máte chuť.

Making Smoked Sausage Jambalaya from Southern Living Magazine March 1979

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Balsamic Fig Glazed Chicken with Garlic Butter Broccoli

Balzamikový kuřecí steak s fígami a brokolicí v česnekovém másle

Kuře s balsamikově – fíkovou polevou a brokolicí s česnekovým
Hearty Shepherd’s Pie: A Comforting Classic with Wholesome Ingredients

Srdíčkový špekováček: Uklidňující klasika s zdravými surovinami

Srdcová pastýřská koláč: Pohodová klasika s zdravými surovinami Pastýřský koláč