Jambalaya: A Flavorful New Orleans Classic Loaded with Spices and Seafood

Jambalaya: Výrazné novoořleanské klasické jídlo plné koření a mořských plodů

Jambalaya je oblíbené louisianské kreolské jídlo s španělskými a francouzskými vlivy. Jedná se o chutné, sýtné jídlo připravované v jednom hrnci, které kombinuje rýži s celou řadou ingrediencí, jako jsou rajčata, cibule, zelená paprika a různé druhy masa, jako je klobása, kuřecí maso a mořské plody. Koření je klíčové, dodává tomuto jídlu tu správnou neworleánskou šťávu, která z jambalayi dělá něco tak výjimečného. Ať už vaříte pro rodinný oběd nebo oslavu Mardi Gras, jambalaya slibuje chuť a teplo.

### Ingredience ###

Pro kořenitou směs:
– 1 lžíce papriky
– 1 lžíce cibulového prášku
– 1 lžíce česnekového prášku
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1/2 lžičky bílého pepře
– 1/2 lžičky soli

Pro jambalayu:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 libra andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 1 libra kuřecích stehenních řízků, nakrájených na kousky
– 1 velká cibule, nasekaná
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 1 červená paprika, nakrájená
– 3 stonky celeru, nakrájeného
– 4 stroužky česneku, nasekaného
– 2 šálky dlouhozrnné rýže
– 1 14,5-ouce plechovka nasekaných rajčat se šťávou
– 4 šálky kuřecího vývaru
– 1 bobkový list
– 1 libra velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
– 2 jarní cibulky, nasekané (na ozdobu)
– Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)

### Postup ###

1. Připravte kořenitou směs: Ve skleničce smíchejte všechny ingredience pro kořenitou směs. Dejte stranou.

2. Uvařené maso: Rozpalte olivový olej v velkém hrnci nebo nizozemské troubě při střední vysoké teplotě. Přidejte klobásu a smažte, dokud nezezlá, asi 5 minut. Klobásu vyjměte děrovanou lžící a odložte. Do hrnce přidejte kuřecí maso a smažte, dokud nezezlá, asi 5 minut. Kuřecí maso vyjměte a odložte s klobásou.

3. Orestujte zeleninu: Do stejného hrnce přidejte cibuli, papriky a celer. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina není měkká, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte další minutu.

4. Kombinujte a vařte na mírném plameni: Přidejte rýži a vařte 2 minuty, aby se dobře obalila olejem a dochucovadly v hrnci. Přidejte nakrájená rajčata se šťávou, kuřecí vývar, bobkový list a připravenou kořenitou směs. Vraťte klobásu a kuřecí maso do hrnce. Vše promíchejte a přiveďte k varu.

5. Uvařte jambalayu: Snížte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit 20-25 minut, nebo dokud nebude rýže měkká a tekutiny se vsákly. Občas promíchejte, aby se nepřipalovalo.

6. Přidejte krevety: Když je rýže téměř hotová, přidejte do hrnce krevety. Promíchejte a vařte, dokud krevety nezhnědnou a nebudou průsvitné, asi 5 minut.

7. Ozdobte a podávejte: Vyjměte bobkový list. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a čerstvou petrželkou. Podávejte horké a vychutnejte si chuť New Orleansu!

Jambalaya je všestranné jídlo, které lze upravit podle osobních preferencí, ať už preferujete víc koření, jiné druhy masa nebo vegetariánskou verzi. Jedná se o dokonalý příklad toho, jak směs kulturních vlivů může vytvořit něco jedinečně chutného.

The source of the article is from the blog kewauneecomet.com