Jambalaya: Chuťově bohatá novoorleánská klasika naložená kořením a mořskými plody

2024-07-21
Jambalaya: A Flavorful New Orleans Classic Loaded with Spices and Seafood

Jambalaya: Výrazné novoořleanské klasické jídlo plné koření a mořských plodů

Jambalaya je oblíbené louisianské kreolské jídlo s španělskými a francouzskými vlivy. Jedná se o chutné, sýtné jídlo připravované v jednom hrnci, které kombinuje rýži s celou řadou ingrediencí, jako jsou rajčata, cibule, zelená paprika a různé druhy masa, jako je klobása, kuřecí maso a mořské plody. Koření je klíčové, dodává tomuto jídlu tu správnou neworleánskou šťávu, která z jambalayi dělá něco tak výjimečného. Ať už vaříte pro rodinný oběd nebo oslavu Mardi Gras, jambalaya slibuje chuť a teplo.

Ingredience ###

Pro kořenitou směs:
– 1 lžíce papriky
– 1 lžíce cibulového prášku
– 1 lžíce česnekového prášku
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1/2 lžičky bílého pepře
– 1/2 lžičky soli

Pro jambalayu:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 libra andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 1 libra kuřecích stehenních řízků, nakrájených na kousky
– 1 velká cibule, nasekaná
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 1 červená paprika, nakrájená
– 3 stonky celeru, nakrájeného
– 4 stroužky česneku, nasekaného
– 2 šálky dlouhozrnné rýže
– 1 14,5-ouce plechovka nasekaných rajčat se šťávou
– 4 šálky kuřecího vývaru
– 1 bobkový list
– 1 libra velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
– 2 jarní cibulky, nasekané (na ozdobu)
– Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)

Postup ###

1. Připravte kořenitou směs: Ve skleničce smíchejte všechny ingredience pro kořenitou směs. Dejte stranou.

2. Uvařené maso: Rozpalte olivový olej v velkém hrnci nebo nizozemské troubě při střední vysoké teplotě. Přidejte klobásu a smažte, dokud nezezlá, asi 5 minut. Klobásu vyjměte děrovanou lžící a odložte. Do hrnce přidejte kuřecí maso a smažte, dokud nezezlá, asi 5 minut. Kuřecí maso vyjměte a odložte s klobásou.

3. Orestujte zeleninu: Do stejného hrnce přidejte cibuli, papriky a celer. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina není měkká, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte další minutu.

4. Kombinujte a vařte na mírném plameni: Přidejte rýži a vařte 2 minuty, aby se dobře obalila olejem a dochucovadly v hrnci. Přidejte nakrájená rajčata se šťávou, kuřecí vývar, bobkový list a připravenou kořenitou směs. Vraťte klobásu a kuřecí maso do hrnce. Vše promíchejte a přiveďte k varu.

5. Uvařte jambalayu: Snížte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit 20-25 minut, nebo dokud nebude rýže měkká a tekutiny se vsákly. Občas promíchejte, aby se nepřipalovalo.

6. Přidejte krevety: Když je rýže téměř hotová, přidejte do hrnce krevety. Promíchejte a vařte, dokud krevety nezhnědnou a nebudou průsvitné, asi 5 minut.

7. Ozdobte a podávejte: Vyjměte bobkový list. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a čerstvou petrželkou. Podávejte horké a vychutnejte si chuť New Orleansu!

Jambalaya je všestranné jídlo, které lze upravit podle osobních preferencí, ať už preferujete víc koření, jiné druhy masa nebo vegetariánskou verzi. Jedná se o dokonalý příklad toho, jak směs kulturních vlivů může vytvořit něco jedinečně chutného.

Don't Miss

Golden Vegan Yams with Savory Glaze

Zlaté veganské batáty se slanou polevou.

Zlatavé veganské batáty se slanou polevou Zlatavé veganské batáty se
Puff Pastry Fruit Tart: A Delectable Dessert with Flaky Layers and Fresh Fruits

Listová těsto s ovocem: Vynikající dezert s křehkými vrstvami a čerstvým ovocem

Plněný ovocný koláč z listového těsta: lahodné dezert s křehkými