Jambalaya: Lahodné kreolské rizoto spojující pikantní klobásu, šťavnaté kuře a lahodné krevety
Jambalaya je tradiční kreolské jídlo z Louisiany, které dokonale spojuje aromatické chutě klobásy, kuřete a krevet do sýté a uspokojivé pokrmu. Kořeněné kreolským kořením tento rýžový pokrm přináší teplou, pikantní a hluboce slanou chuť, která mluví o jižanském comfort food.
Ingredience:
Pro směs kreolského koření:
– 2 lžíce papriky
– 1 lžíce cibulového prášku
– 1 lžíce česnekového prášku
– 1 lžíce sušeného oregana
– 1 lžíce sušeného tymiánu
– 1 lžíce černého pepře
– 1 lžíce bílého pepře
– 2 lžičky kajenského pepře
– 2 lžičky soli
Pro Jambalayu:
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lb andouille klobásy, nakrájené
– 1 lb kuřecích stehen bez kostí a kůže, nakrájené
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 3 stonky celeru, na tenké plátky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 šálky dlouhozrnné rýže
– 1 plechovka (14 uncí) luskových rajčat
– 4 šálky kuřecího vývaru
– 1 lb velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
– 2 bobkové listy
– 1 lžička worcestrovy omáčky
– 1/4 šálku nasekané petrželky na ozdobu
– Omáčka, k podávání (volitelné)
Postup:
1. Připravte kreolské koření: V malé misce smíchejte všechny suroviny pro kořeněné koření. Dobře promíchejte a dejte stranou.
2. Orestujte klobásu a kuře: Na velkém hrnci nebo holandské pánvi zahřejte olivový olej při střední vysoké teplotě. Přidejte nakrájenou klobásu a restujte, dokud se nezastří, asi 5 minut. Klobásu vyjměte dírkovou lžící a dejte stranou. Do hrnce přidejte nakrájené kuře a vařte, až zesklovatí, asi 5-7 minut. Kuře vyjměte a dejte stranou s klobásou.
3. Orestujte zeleninu: Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli, zelenou a červenou papriku a celer. Vařte, občas promíchávejte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte dalších 1-2 minuty, dokud voní.
4. Přidejte rýži a rajčata: Přidejte dlouhozrnnou bílou rýži a vařte asi 2 minuty, abyste rýži lehce opekli. Přidejte nakrájená rajčata s džusem a promíchejte.
5. Vše spojte dohromady: Vraťte restovanou klobásu a kuře zpět do hrnce. Přidejte kuřecí vývar, bobkové listy a worcestrovu omáčku. Vmíchejte 2 lžíce kreolského koření (upravte podle chuti) a přiveďte k varu.
6. Nechte jambalayu provařit: Jakmile začne vřít, snižte teplotu na minimum, přiklopte hrnec a nechte vařit 20-25 minut nebo dokud rýže nezměkne a vstřebá většinu tekutiny. Občas míchejte, aby se rýže nepřipálila na dno hrnce.
7. Uvařte krevety: Když je rýže téměř hotová, vložte krevety do hrnce, přiklopte a vařte dalších 5 minut nebo dokud krevety nejsou růžové a propečené.
8. Ozdobte a podávejte: Vyjměte bobkové listy a zahoďte je. Vmíchejte nasekanou petrželku a podávejte jambalayu horkou. Přidejte špetku omáčky, pokud si přejete větší pikantnost.
Vychutnejte si domácí jambalayu s kukuřičným chlebem nebo zeleným salátem pro kompletní a uspokojivé jídlo!