Jamaican Jerk Pulled Pork with Quinoa Salad

Jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát s quinoa salátem

Jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát s quinoa salátem je živý a chutný pokrm, který kombinuje pálivost z jamaického Jerk koření s něžným natrhaným vepřovým masem, podávaný vedle lehkého a zdravého quinoa salátu. Tento pokrm nabízí dokonalou rovnováhu pálivosti, bílkovin a zdravých obilovin, což z něj činí uspokojivé jídlo pro každou příležitost.

### Ingredience:

Na jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát:
– 1,4 kg vepřové plecko nebo vepřový krk
– 2 lžíce jamaického Jerk koření
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 lžička česnekového prášku
– 1 lžička cibulového prášku
– 1 lžička uzené papriky
– 1/2 lžičky mleté červené papriky (volitelně, pro větší pálivost)
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1/4 šálku jablečného octa
– 1/2 šálku pomerančového džusu
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1/2 šálku kuřecího vývaru

Na quinoa salát:
– 1 šálek quinoa, opláchnutá
– 2 šálky vody
– 1/2 šálku červené papriky, nakrájené
– 1/2 šálku okurky, nakrájené
– 1/2 šálku cherry rajčat, rozkrojená na půl
– 1/4 šálku červené cibule, jemně nasekané
– 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžíce olivového oleje
– šťáva z 1 limetky
– Sůl a pepř dle chuti

### Postup:

Na jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát:
1. **Předehřejte** troubu na 150 °C.
2. **V malé misce** smíchejte jamaické Jerk koření, hnědý cukr, česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku, mletou červenou papriku, sůl a černý pepř.
3. **Důkladně potřete vepřové plecko** směsí koření.
4. **V velkém hrnci** na sporáku zahřejte olivový olej na středně silném ohni. Maso vepřové plecko opečte ze všech stran, dokud nebude zezlátnuté.
5. **Přidejte do hrnce** jablečný ocet, pomerančový džus, sójovou omáčku a kuřecí vývar.
6. **Přikryjte hrnec** víkem a přendejte do předehřáté trouby.
7. **Pečte 3-4 hodiny,** nebo dokud maso nebude něžné a snadno se rozpadá vidličkou.
8. **Vyjměte maso z trouby** a nechte ho odpočinout 10-15 minut. Potom dvěmi vidličkami maso natrhejte na šťavnaté kousky.

Na quinoa salát:
1. **Ve středně velkém hrnci** přiveďte vodu k varu. Přidejte quinou, snižte teplotu, přiklopte a nechte vařit asi 15 minut, dokud nebude quinoa uvařená a voda absorbována.
2. **Odstraňte quinou** z tepla a nechte ji 5 minut stát pod pokličkou. Vysypte quinou vidličkou a nechte ji vychladnout.
3. **V velké míse** smíchejte ochlazenou quinou, kousky červené papriky, okurky, cherry rajčat, červenou cibuli a koriandr.
4. **V malé míse** smíchejte olivový olej, šťávu z limetky, sůl a pepř. Zalijte oblohou quinoa a dobře promíchejte.

### Podávání:
**Podávejte natrhaný vepřový špagát** teplý, s quinoa salátem po stranách. Vychutnejte si odvážné chutě kořeněného masa spárované s čerstvým, osvěžujícím quinoa salátem pro chutné a uspokojivé jídlo.

The source of the article is from the blog rugbynews.at