Jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát s quinoa salátem
Jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát s quinoa salátem je živý a chutný pokrm, který kombinuje pálivost z jamaického Jerk koření s něžným natrhaným vepřovým masem, podávaný vedle lehkého a zdravého quinoa salátu. Tento pokrm nabízí dokonalou rovnováhu pálivosti, bílkovin a zdravých obilovin, což z něj činí uspokojivé jídlo pro každou příležitost.
Ingredience:
Na jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát:
– 1,4 kg vepřové plecko nebo vepřový krk
– 2 lžíce jamaického Jerk koření
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 lžička česnekového prášku
– 1 lžička cibulového prášku
– 1 lžička uzené papriky
– 1/2 lžičky mleté červené papriky (volitelně, pro větší pálivost)
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1/4 šálku jablečného octa
– 1/2 šálku pomerančového džusu
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1/2 šálku kuřecího vývaru
Na quinoa salát:
– 1 šálek quinoa, opláchnutá
– 2 šálky vody
– 1/2 šálku červené papriky, nakrájené
– 1/2 šálku okurky, nakrájené
– 1/2 šálku cherry rajčat, rozkrojená na půl
– 1/4 šálku červené cibule, jemně nasekané
– 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžíce olivového oleje
– šťáva z 1 limetky
– Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Na jamaický Jerk natrhaný vepřový špagát:
1. Předehřejte troubu na 150 °C.
2. V malé misce smíchejte jamaické Jerk koření, hnědý cukr, česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku, mletou červenou papriku, sůl a černý pepř.
3. Důkladně potřete vepřové plecko směsí koření.
4. V velkém hrnci na sporáku zahřejte olivový olej na středně silném ohni. Maso vepřové plecko opečte ze všech stran, dokud nebude zezlátnuté.
5. Přidejte do hrnce jablečný ocet, pomerančový džus, sójovou omáčku a kuřecí vývar.
6. Přikryjte hrnec víkem a přendejte do předehřáté trouby.
7. Pečte 3-4 hodiny, nebo dokud maso nebude něžné a snadno se rozpadá vidličkou.
8. Vyjměte maso z trouby a nechte ho odpočinout 10-15 minut. Potom dvěmi vidličkami maso natrhejte na šťavnaté kousky.
Na quinoa salát:
1. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte quinou, snižte teplotu, přiklopte a nechte vařit asi 15 minut, dokud nebude quinoa uvařená a voda absorbována.
2. Odstraňte quinou z tepla a nechte ji 5 minut stát pod pokličkou. Vysypte quinou vidličkou a nechte ji vychladnout.
3. V velké míse smíchejte ochlazenou quinou, kousky červené papriky, okurky, cherry rajčat, červenou cibuli a koriandr.
4. V malé míse smíchejte olivový olej, šťávu z limetky, sůl a pepř. Zalijte oblohou quinoa a dobře promíchejte.
Podávání:
Podávejte natrhaný vepřový špagát teplý, s quinoa salátem po stranách. Vychutnejte si odvážné chutě kořeněného masa spárované s čerstvým, osvěžujícím quinoa salátem pro chutné a uspokojivé jídlo.