Jamaické Jerk Kuře s Mangovou Salsou: Pikantní Symfonie Chutí
Jamaické Jerk Kuře s Mangovou Salsou je živý a chutný pokrm pocházející z Karibiku. Kuře je marinováno ve stočení s ostrými kořeními jerk, poté grilováno do dokonalosti a podáváno s osvěžující mangovou salsou, která vyváží kořeněnost sladkostí. Tento pokrm je ideální na letní barbecue nebo tropickou večeři.
Suroviny:
Na Jerk Kuře:
– 4 kousky kuřecích prsou, bez kostí a kůže
– 1 lžíce mletého dříku
– 1 lžíce sušeného tymiánu
– 1 lžička mleté skořice
– 1 lžička mletého muškátového oříšku
– 1 lžička mletého zázvoru
– 2 lžičky soli
– 1 lžička černého pepře
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 vroucí papričky Scotch bonnet, semena odstraněna a jemně nakrájené (manipulujte v rukavicích)
– 1 malá cibule, jemně nakrájená
– 3 lžíce sójové omáčky
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 2 lžíce hnědého cukru
– šťáva z 1 limetky
– šťáva z 1 pomeranče
Na Mango Salsu:
– 2 zralé mangy, oloupané, vykrojené a nakrájené na kostičky
– 1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky
– 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
– 1 jalapeňo paprika, semena odstraněna a jemně nakrájená
– 1/4 šálku čerstvé nasekané koriandru
– šťáva z 1 limetky
– Sůl podle chuti
Postup:
1. Příprava Jerk Marinády: Ve velké míse smíchejte mletý dřík, sušený tymián, mletou skořici, mletý muškátový oříšek, mletý zázvor, sůl a černý pepř. Přidejte nasekaný česnek, vroucí papričky Scotch bonnet, jemně nakrájenou cibuli, sójovou omáčku, rostlinný olej, hnědý cukr a šťávy z limetky a pomeranče. Dobře promíchejte.
2. Marinování Kuřete: Kuřecí prsa dejte do zipovací tašky nebo mělké mísy. Nalijte jerk marinádu na kuře, aby byl každý kousek dobře obalený. Tašku zavřete nebo mísu přiklopte a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
3. Příprava Mangové Salsy: Ve středně velké míse smíchejte nakrájené mangy, červenou papriku, červenou cibuli, jalapeňo papriku a koriandr. Přelijte šťávou z limetky a přidejte sůl podle chuti. Jemně promíchejte. Přikryjte a dejte do lednice až do podávání.
4. Grilování Kuřete: Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Kuře vyndejte z marinády a setřete přebytečnou tekutinu. Grilujte kuře asi 6-7 minut na každé straně, dokud vnitřní teplota nedosáhne 75°C a kuře není krásně zatavené a uvařené.
5. Podávání: Grilované jerk kuře přendejte na servírovací mísy a nechte odpočinout pár minut. Podávejte kuře s chlazenou mangovou salsou buď vedle nebo posypanou nahoře.
Vychutnejte si kombinaci pikantního jerk kuřete a osvěžující mangové salsy. Tento pokrm se skvěle hodí s vařenou rýží nebo grilovanými banány pro kompletní karibské menu.