Jalfrezi Joy: Pálivá lahoda s kuřecím masem
Jalfrezi je populární pokrm původu z Indie, který kombinuje marinované kousky masa, obvykle kuřecího, s pikantní omáčkou na bázi rajčat a pestrou zeleninou. Obohacený svůdnou směsí koření a podávaný horký, tento pokrm je plný chuti a aromatický, nabízí každým soustem chuťovou explozi.
Ingredience:
– 500 g kuřecích prsou, nakrájených na souvislé kousky
– 1 velká cibule, nasekaná
– 1 velká paprika, nasekaná
– 2 rajčata, nakrájená
– 2-3 zelené papričky, nakrájené
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 lžička kmínových semínek
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička kurkumového prášku
– 1 lžička garam masaly
– 1 lžička čili prášku
– 2 stroužky česneku, utřené
– 1 kousek zázvoru (asi 2,5 cm), utřený
– Sůl dle chuti
– Na nátěr: čerstvé nasekané lístky koriandru
– Šťáva z půlky citronu
Postup:
1. Marinování kuřecího masa:
– V misce smíchejte kuřecí kousky s polovinou kurkumového prášku a špetkou soli. Dejte stranou marinovat minimálně 20 minut.
2. Příprava omáčky:
– Na pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním ohni.
– Přidejte kmínová semínka a nechte je odkvapkat několik sekund, dokud nezačnou vonět.
– Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte do zlatova.
– Vmíchejte utřený česnek a zázvor a vařte další minutu.
3. Přidání koření:
– Přidejte mletý koriandr, zbývající kurkumový prášek, čili prášek a nakrájené zelené papričky. Dobře promíchejte.
4. Vaření kuřecího masa:
– Přidejte marinované kuřecí kousky na pánvi a vařte, dokud nezezdola zhnědnou.
5. Přidání zeleniny a rajčat:
– Přidejte nakrájenou papriku a rajčata na pánvi. Dobře promíchejte, aby se zelenina obalila kořením.
– Zakryjte pánev a nechte směs provařit 10-12 minut, občas promíchejte, dokud není kuře plně uvařené a zelenina měkká.
6. Dokončení garam masalou a citronovou šťávou:
– Posypte jídlo garam masalou a dobře promíchejte.
– Vymačkejte šťávu z půlky citronu přes vrch a promíchejte.
7. Podávání:
– Ozdobte čerstvě nasekanými lístky koriandru.
– Podávejte horké s vařenou rýží nebo teplým chlebem naan.
Užijte si svou pestrou a chutnou Jalfrezi radost!