Yakisoba: Chuťově bohatá japonská smažená nudlová lahůdka
Yakisoba je oblíbené japonské jídlo z restovaných nudlí, které kombinuje něžné nudle s živou směsí zeleniny, masa a pikantní omáčky s lahodnou chutí. Jedná se o variabilní jídlo, které lze přizpůsobit různými přísadami, což ho činí ideálním pro rychlý a uspokojující pokrm.
Přísady:
- 200 g yakisoba nudlí (nebo nahraďte jinými tenkými pšeničnými nudlemi)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 200 g vepřového bříška, tence nakrájeného (nebo nahraďte kuřecím, hovězím nebo tofu)
- 1 střední cibule, tence nakrájené
- 1 střední mrkev, na nudličky
- 1/2 zelí, tence nakrájené
- 1 hrnek klíčících sójových klíčků
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worchestrové omáčky
- 1 lžíce ostré omáčky
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- Na ozdobu zvolitelně nakládaný zázvor a aonori (zelené řasové prášek)
Postup:
- Příprava nudlí: Uvařte yakisoba nudle podle návodu na obalu, poté sceděte a opláchněte studenou vodou. Odložte stranou.
- Okmíchejte maso: V hluboké pánvi nebo woku rozehřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené vepřové bříško (nebo vaši volbu proteinu) a smažte, dokud nezezlá a nekřupavá. Odeberte z pánve a odložte stranou.
- Restujte zeleninu: Ve stejné pánvi přidejte cibuli a restujte do změknutí, asi 2-3 minuty. Přidejte mrkev a zelí a pokračujte v restování dalších 3-4 minuty, dokud zelenina nebude měkká, ale stále mírně křupavá.
- Smíchejte a restujte: Přidejte vařené nudle a sójové klíčky do pánve. Vraťte do pánve i uvařené maso. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
- Příprava omáčky: V malé misce smíchejte sójovou omáčku, worchestrovou omáčku, ostrou omáčku a cukr. Tuto omáčku nalejte přes nudle a zeleninovou směs v pánvi. Restujte dalších 2-3 minuty, dokud bude vše rovnoměrně potažené omáčkou. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
- Podávání a ozdobení: Rozdělte yakisobu do servírovacích talířů. Ozdobte nakládaným zázvorem a aonori (pokud používáte). Servírujte ihned a dobrou chuť!