Jablečný galette s pekanovými ořechy: Rustikální francouzská delikatesa s moderním nádechem

2024-10-30
Pecan Glazed Apple Galette: A Rustic French Delight with a Modern Twist

Galette s jablečným pekanovým glazé: Rustikální francouzská pochoutka s moderním nádechem

„`html

Galette s jablečným pekanovým glazé je potěšující poctou rustikálnímu francouzskému pečení, která spojuje teplo podzimních jablek s ořechovou bohatostí pekanů. Pocházející z francouzského venkova, galette je volně tvarovaný koláč známý svou nedokonalostí a rustikálním šarmem. Toto jídlo kombinuje klasickou útěchu pečených jablek s elegancí jemného máslového těsta, vše zakončeno lákavým pekanovým glazé, které přidává jak strukturu, tak chuť. Perfektní pro útulné rodinné setkání nebo jako středobod slavnostní hostiny, tato galette jistě okouzlí jak oči, tak chuťové pohárky.

Ingredience:

Na těsto:
– 1 1/4 šálku hladké mouky
– 1/2 šálku nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
– 1/4 lžičky soli
– 2 lžíce cukru
– 3-4 lžíce ledové vody

Na náplň:
– 4 šálky jablek, oloupaných, zbavených jader a nakrájených na plátky (doporučují se Granny Smith nebo Honeycrisp)
– 1/3 šálku cukru
– 1 lžíce citrónové šťávy
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 1 lžička skořice
– 1 lžíce hladké mouky

Na pekanové glazé:
– 1/3 šálku pekanových ořechů, hrubě nasekaných
– 2 lžíce nesoleného másla
– 1/4 šálku hnědého cukru
– 2 lžíce medu
– 1 lžíce smetany
– Špetka soli

Volitelné:
– Vanilková zmrzlina nebo šlehačka na podávání

Pokyny:

1. Připravte těsto:
1. V velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
2. Přidejte vychlazené nakrájené máslo a pomocí těstořezáče nebo prstů prohněťte, dokud směs nebude připomínat hrubé drobenky.
3. Postupně přidávejte ledovou vodu, jednu lžíci po druhé, a míchejte, dokud se těsto nespojí. Tvarujte ho do disku, zabalte do plastu a dejte chladit alespoň na 30 minut.

2. Připravte náplň:
1. V jiné míse promíchejte nakrájená jablka se cukrem, citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem, skořicí a moukou. Nechte odpočinout, aby se chutě spojily.

3. Rozválejte těsto:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
2. Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto do kruhu o průměru 30 cm. Opatrně ho přeneste na připravený plech.

4. Sestavte galette:
1. Umístěte jablečnou náplň do středu těsta, přičemž ponechte okraj široký 5 cm. Jablka upravte podle chuti pro vizuální přitažlivost.
2. Přehněte okraje těsta přes náplň, občas je skládajte, aby se jablka mírně uzavřela.

5. Pečte:
1. Pečte 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatohnědé a jablka jsou měkká.

6. Připravte pekanové glazé:
1. Zatímco se galette peče, rozpusťte máslo v malém hrnci na středním ohni. Přidejte hnědý cukr a med a přiveďte k varu.
2. Přidejte pekanové ořechy, smetanu a sůl, pokračujte v vaření na mírném ohni několik minut, dokud nezhoustne.

7. Dokončete galette:
1. Vyjměte galette z trouby a nechte ji mírně vychladnout. Teplé pekanové glazé přelijte nahoru, aby se dostalo do škvír jablek.

Tipy na vaření a návrhy na podávání:
Tip: Použijte kombinaci odrůd jablek pro složitější chuť.
Návrh na podávání: Tato galette je vynikající podávaná teplá, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící čerstvě šlehané smetany.
Nápad na párování: Podávejte s kořeněným zázvorovým pivem nebo lehce sladkým Rieslingem, které doplní teplé, zemitý tóny pekanového glazé.

Užijte si lahodnou symfonii chutí a textur, kterou přináší galette s jablečným pekanovým glazé na váš stůl – pochoutka pro jakoukoli příležitost, která oslavuje umění rustikálního francouzského pečení s moderním, ořechovým nádechem!
„`

Don't Miss

Mediterranean Lemon Chicken with Israeli Couscous and Marinated Olives

Středomořské kuře s citrónem, izraelský kuskus a marinovanými olivami

Středomořské citronové kuře s izraelskou kuskusem a marinovanými olivami Tato
Authentic Japanese Sukiyaki: A Flavorful One-Pot Wonder

Autentické japonské sukiyaki: chutný pokrm z jednoho hrnce

Autentický japonský Sukiyaki: Chutný jednopákový zázrak Sukiyaki je tradiční japonské