Italské minestrone: Lahodná zeleninová polévka ideální pro všechna roční období
„`html
Minestrone je klasická italská zeleninová polévka, která je sýtá a všestranná, ideální na každou dobu roku. Plná různorodých čerstvých zelenin, fazolí, těstovin a někdy masa, tato polévka je výživná, nasycující a dá se snadno upravit podle vaší chuti nebo podle toho, jakou zeleninu máte po ruce. Zde je recept, jak si připravit tuto lahodnou, utěšující pochoutku doma.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 mrkve, nasekané
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 cuketa, nakrájená
- 1 žlutá cuketa, nakrájená
- 1 šálek zelených fazolí, nakrájených na 2,5 cm kusy
- 1 plechovka (14,5 oz) nasekaných rajčat
- 1 plechovka (15 oz) bílých fazolí cannellini, sceděných a opláchnutých
- 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 šálek malých těstovin (např. ditalini nebo lískové ořechy)
- 2 šálky čerstvého špenátu, nasekaného
- Strouhaný parmazán na servírování (volitelné)
Postup:
- Rozehřejte olivový olej v velkém hrnci na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli, mrkev a celer. Vařte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne, asi 8 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud se vůně ne uvolní.
- Vmíchejte cuketu, žlutou cuketu a zelené fazole. Vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
- Přilijte nasekaná rajčata (spolu s džusem), fazole cannellini, vývar a vodu. Přidejte oregano a bazalku. Zvyšte teplotu na vysokou a nechte vařit.
- Jakmile začne vařit, snižte teplotu na simmer. Nechte polévku vařit asi 20 minut, dokud nebude všechna zelenina měkká.
- Dokud se polévka vaří, těstoviny uvařte samostatně podle pokynů na obalu. Sceďte a dejte stranou.
- V posledních 5 minutách vaření přidejte nasekaný špenát do polévky. Míchejte, dokud špenát nezvadne.
- Ochutnejte polévku solí a pepřem dle chuti.
- K podávání dejte hrst vařených těstovin do každé mísy a nalijte horkou polévku navrch. Pokud chcete, posypejte strouhaným parmazánem.
Užijte si domácí minestrone polévku jako útulné, lahodné jídlo, které je ideální na oběd nebo večeři kdykoliv během týdne!
„`