Gurmánské kuřecí gumbo: Sytá a chuťově bohatá kreolská klasika
Gumbo je bohatý a chutný guláš původem z kreolské kuchyně Louisiany. Toto jídlo obvykle kombinuje prvky francouzské, španělské a africké kulinářské tradice. Název „gumbo“ pochází ze západoafrického slova znamenající „okra,“ což je jedna z hlavních surovin v tomto pokrmu. Tento gurmánský kuřecí gumbo obsahuje jemné kuřecí maso, aromatickou zeleninu a pikantní koření, díky čemuž vznikne syté jídlo ideální na každou příležitost.
Ingredience ###
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek nasekané cibule
- 1 šálek nasekaného celeru
- 1 šálek nasekané zelené papriky
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 1 lb kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na kousky
- 1 lb Andouille klobásy, nakrájené
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 (14,5 oz) plechovka nakrájených rajčat
- 1 šálek na plátky nakrájené okry (čerstvé nebo mražené)
- 2 lžičky korejského koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička tymián
- 1/4 šálku nakrájené petržele
- 4 šálky uvařené bílé rýže
- Sůl a pepř dle chuti
Postup ###
1. Příprava řízku: V hrnci s tlustým dnem sirovejte rostlinný olej na středním ohni. Postupně zašlehejte mouku, dokud nevznikne hladká pasta. Žehlete řízek, neustále míchejte, dokud nezeštělí na hlubokohnědou barvu (asi 20-30 minut). Dejte pozor, abyste ji nepřepálili.
2. Uvaření zeleniny: Přidejte nasekanou cibuli, celer a zelenou papriku do hrnce s řízkem. Vařte asi 10 minut, často míchejte, dokud zelenina nebude měkká. Přidejte nastrouhaný česnek a vařte další 2 minuty.
3. Zpříjemnění masa: Přidejte kousky kuřecího masa do hrnce a vařte je, dokud nezezlí ze všech stran (asi 5-7 minut). Přidejte nakrájenou Andouille klobásu a vařte dalších 5 minut.
4. Přidání tekutin a koření: Nalijte kuřecí vývar a nakrájená rajčata, pak promíchejte. Přidejte nakrájenou okru, koření korejského typu, bobkové listy a tymián. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte povařit asi 45 minut, občas promíchejte.
5. Upravení koření a podávání: Odstraňte bobkové listy a ochutnejte gumbo. Podle potřeby upravte koření solí a pepřem. Vmíchejte nasekanou petržel. Podávejte gumbo horké přes uvařenou bílou rýži.
Užijte si toto autentické a pikantní kuřecí gumbo, opravdovou chuť louisianské bohaté kulinářské tradice!