Gourmet Chicken Gumbo: A Hearty and Flavorful Creole Classic

Gurmánské kuřecí gumbo: Sytá a chuťově bohatá kreolská klasika

Gumbo je bohatý a chutný guláš původem z kreolské kuchyně Louisiany. Toto jídlo obvykle kombinuje prvky francouzské, španělské a africké kulinářské tradice. Název „gumbo“ pochází ze západoafrického slova znamenající „okra,“ což je jedna z hlavních surovin v tomto pokrmu. Tento gurmánský kuřecí gumbo obsahuje jemné kuřecí maso, aromatickou zeleninu a pikantní koření, díky čemuž vznikne syté jídlo ideální na každou příležitost.

### Ingredience ###

  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek nasekané cibule
  • 1 šálek nasekaného celeru
  • 1 šálek nasekané zelené papriky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 lb kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na kousky
  • 1 lb Andouille klobásy, nakrájené
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 (14,5 oz) plechovka nakrájených rajčat
  • 1 šálek na plátky nakrájené okry (čerstvé nebo mražené)
  • 2 lžičky korejského koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymián
  • 1/4 šálku nakrájené petržele
  • 4 šálky uvařené bílé rýže
  • Sůl a pepř dle chuti

### Postup ###
1. **Příprava řízku:** V hrnci s tlustým dnem sirovejte rostlinný olej na středním ohni. Postupně zašlehejte mouku, dokud nevznikne hladká pasta. Žehlete řízek, neustále míchejte, dokud nezeštělí na hlubokohnědou barvu (asi 20-30 minut). Dejte pozor, abyste ji nepřepálili.

2. **Uvaření zeleniny:** Přidejte nasekanou cibuli, celer a zelenou papriku do hrnce s řízkem. Vařte asi 10 minut, často míchejte, dokud zelenina nebude měkká. Přidejte nastrouhaný česnek a vařte další 2 minuty.

3. **Zpříjemnění masa:** Přidejte kousky kuřecího masa do hrnce a vařte je, dokud nezezlí ze všech stran (asi 5-7 minut). Přidejte nakrájenou Andouille klobásu a vařte dalších 5 minut.

4. **Přidání tekutin a koření:** Nalijte kuřecí vývar a nakrájená rajčata, pak promíchejte. Přidejte nakrájenou okru, koření korejského typu, bobkové listy a tymián. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte povařit asi 45 minut, občas promíchejte.

5. **Upravení koření a podávání:** Odstraňte bobkové listy a ochutnejte gumbo. Podle potřeby upravte koření solí a pepřem. Vmíchejte nasekanou petržel. Podávejte gumbo horké přes uvařenou bílou rýži.

Užijte si toto autentické a pikantní kuřecí gumbo, opravdovou chuť louisianské bohaté kulinářské tradice!

The source of the article is from the blog elblog.pl