Guacamole: Autentická krémová mexická lahůdka z avokáda
Guacamole je tradiční mexická omáčka bohatá, krémová a praskající svěžími chutěmi. Tato omáčka je vyrobena z dozrálých avokád, šťavnatého citrónové šťávy a směsi slaných ingrediencí, což ji činí dokonalou pro jakékoli setkání nebo jako lahodný pomazánkový krém.
Ingredience:
– 3 dozrálá avokáda
– 1 citrón, vymačkaný
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky mletého černého pepře
– 1/2 lžičky mletého kmínu
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
– 2 rajčata Roma, zbavená semínek a nakrájená
– 1 polévková lžíce nasekaného koriandru
– 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
Postup:
1. Příprava avokád: Avokáda rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a dužinu vydlabejte do velké mísy.
2. Rozmačkejte avokádo: Vidličkou nebo tlačítkem na brambory rozmáčkejte avokádo na požadovanou konzistenci. Pro hrubší guacamole mačkejte méně, pro hladší texturu mačkejte důkladněji.
3. Přidejte citrónovou šťávu a koření: Citrónovou šťávu přidejte k rozmačkanému avokádu. Přidejte sůl, pepř, mletý kmín a kajenský pepř. Dobře promíchejte.
4. Přidejte čerstvé ingredience: Přidejte nakrájenou cibuli, rajčata, koriandr a nasekaný česnek do směsi s avokádem. Vše opatrně promíchejte, dokud není rovnoměrně rozloženo.
5. Ochutnejte a přizpůsobte: Guacamole ochutnejte a případně přidejte koření, jako je více soli, citrónové šťávy nebo koření podle vašeho gusta.
6. Podávání: Guacamole přendejte do mísy. Podávejte okamžitě s tortillovými lupínky, nebo použijte jako náplň pro tacos, burrita nebo saláty.
Tipy:
– Aby guacamole nezhnědlo, před uložením do lednice přitiskněte přímo na povrch guacamole plastovou folii.
– Můžete si guacamole upravit dle svých preferencí přidáním ingrediencí, jako jsou nakrájené jalapeños pro pálivost nebo lžičkou řeckého jogurtu pro extra krémovost. Dobrou chuť!